MEHMET BARAN KILIÇ

@MehmetBaranKl

[email protected]

Boğaziçi Üniversitesi'nde yarın oryantasyon günleri başlayacak.

Üç gün sürecek oryantasyonda üniversite kulüpleri ve toplulukları stant açarak kendilerini tanıtıyor. Okula yeni başlayan öğrenciler de tanıtımlarda yer alan topluluklardan istediğine katılabiliyor.

Oryantasyonda stant açabilmek için dilekçe yazarak üniversiteden izin almak gerekiyor.

Boğaziçi Üniversitesi Hayvan Barınağı Gönüllüleri (BUPAWS) de 2023'e kadar her yıl kendi ismiyle stant açabiliyordu. Böylelikle hayvanlarla ilgilenecek gönüllüler topluluğa katılabiliyordu.

Gönüllüler bu sene de stant kurmak için ilgili birime e-posta attı.

Okulun ilgili birimi ilk olarak talebin onaylandığını belirten bir e-posta attı.

Bu e-postadan yaklaşık iki saat sonraysa 'düzeltme' başlığıyla ikinci bir e-posta atıldı. Bu e-postada talebin onaylanmadığı belirtildi.

Onay Red Bupaws

Hafize Gaye Erkan da ABD'de Erdoğan'ı karşıladı Hafize Gaye Erkan da ABD'de Erdoğan'ı karşıladı

Söz konusu kararın gerekçesiyse paylaşılmadı.

Hayvan barınağı gönüllüleri, her topluluk ve kulüp gibi her sene yeni katılan gönüllüler sayesinde ayakta kalıyor. Okuldaki kedi ve köpeklerin beslenmesi, temizlenmesi ve bakımı tamamen gönüllüler aracılığıyla yürütülüyor. Gönüllülerin masa kuramaması barınağın duyurulmasını ve yeni gönüllülerin katılmasını engelliyor. Bu da gönüllülerin işleyişini sekteye uğratıyor.

Geçen sene de yasak gelmişti

Gönüllüler geçen sene de aynı sorunla karşılaşmıştı.

İlgili birimlere stant açmak için başvuran gönüllüler uzun süre yanıtsız bırakılmıştı. Oryantasyonun başladığı günse gönüllülerin talebi reddedilmiş, gerekçe paylaşılmamıştı.

Bunun üzerine yetkililerle iletişime geçen gönüllüler şöyle bir cevap almıştı: “BUPAWS olarak stant açamazsınız. Stant açmak istiyorsanız BUPAWS adını kullanamazsınız. Kampüs gönüllüleri olarak stant açabilirsiniz.”

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi geçen senenin mart ayında, okul sınırları içerisinde yer alan ve gönüllüler tarafından idare edilen 22 yıllık hayvan barınağını buldozerlerle yerle bir edip okula polis çağırmıştı. Barınak apar topar tahliye edilirken gönüllülere şiddet uygulanmış, iki gönüllü de gözaltına alınmıştı. Gönüllülerin malzemeleri de yıkıntıların arasında kalmıştı.

Okul idaresi, hayvanları üniversite sınırında bir yere taşımıştı. Ancak burası okula şartlı bağışlanmış bir yer ve bağışçının şikayetiyle hayvanlar buradan çıkartılabilirdi. Ayrıca, söz konusu alan çevredeki yerleşim birimlerine çok yakın. Burada yaşayanlar da dava açmıştı.

Yönetim, hayvanların okuldan atılmayacağına yönelik gönüllülere güvence vermezken çevre sakinlerine de ‘biraz sabretmelerini’ ve ‘tüm köpeklerin yakında gideceğini’ söylemişti. Ek olarak yönetim, hayvanların taşınmasının barınağı idare eden derneğin yaptığını iddia ederek ‘şikayetler için’ konut sakinlerini barınak gönüllülerine yönlendirmişti.

Okul yönetimi de, kamuoyu açıklamalarında ‘hayvanlara daha iyi bir yaşam alanı sunduklarını’ iddia etse de ‘arka kapıdan’ hayvanların toplatılması için ilgili birimlerle temas halinde.

Editör: Mehmet Baran Kılıç