Beyanname süresini kaçıranlar için pişmanlık müessesesi

Abone Ol

213 sayılı VUK’nun “Pişmanlık ve Islah” başlıklı 371 inci maddesi, belirtilen şartlar sağlandığı takdirde mükelleflerin pişmanlık dilekçesi vererek söz konusu Kanunda belirtilen hukuki yaptırımlara tabi tutulmayacağını öngörmüştür.

Gerçek kişiler, bir takvim yılı içerisinde elde ettikleri ticari kazanç, zirai kazanç, serbest meslek kazançları, ücret gelirleri, menkul sermaye iratları, gayrimenkul sermaye iratları ile değer artış kazançları ve arızi kazançlarını, kazancın oluştuğu takvim yılını takip eden Mart ayının son gününe kadar beyan etmek (şartların oluşması halinde) ve ilk taksitini de bu süre içerisinde (ikinci taksit Temmuz ayı içerisinde) ödemekle mükelleftirler.

2021 yılında elde ettikleri gelirlerini beyan etmek zorunda olan gerçek kişiler, ilgili gelirlerini çeşitli sebeplerle süresinde beyan edememiş olabilirler. Bu durumda cezai bir işleme tabii tutulmamak ve çeşitli vergisel avantajlardan/istisnalardan yararlanma hakkını kaybetmemek için kanun koyucu, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun “Pişmanlık ve Islah” başlıklı 371 inci maddesinde belirtilen şartların sağlandığı takdirde mükelleflerin pişmanlık dilekçesi vererek söz konusu Kanunda belirtilen hukuki yaptırımlara tabi tutulmayacağına ve avantaj/istisnalardan yararlanma haklarını kaybetmeyeceğine salık vermiştir. 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mezkûr “Pişmanlık ve Islah” hükmü ise şöyledir.

Beyana dayanan vergilerde vergi ziyaı cezasını gerektiren fiilleri işleyen mükelleflerle bunların işlenişine iştirak eden diğer kişilerin kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber vermesi halinde, haklarında aşağıda yazılı kayıt ve şartlarla vergi ziyaı cezası kesilmez.

1. Mükellefin keyfiyeti haber verdiği tarihten önce bir muhbir tarafından herhangi resmi bir makama dilekçe ile veya şifahi beyanı tutanakla tevsik edilmek suretiyle haber verilen husus hakkında ihbarda bulunulmamış olması (Dilekçe veya tutanağın resmi kayıtlara geçirilmiş olması şarttır.).

2. Haber verme dilekçesinin yetkili memurlar tarafından mükellef nezdinde haber verilen olayın ilgili olduğu vergi türüne ilişkin bir vergi incelemesine başlandığı veya olayın ve ilgili olduğu vergi türünün takdir komisyonuna intikal ettirildiği günden evvel (Kaçakçılık suçu teşkil eden fiillerin işlendiğinin tespitinden önce) verilmiş ve resmi kayıtlara geçirilmiş olması.

  1. Hiç verilmemiş olan vergi beyannamelerinin mükellefin haber verme dilekçesinin verildiği tarihten başlayarak onbeş gün içinde tevdi olunması.
  2. Eksik veya yanlış yapılan vergi beyanının mükellefin keyfiyeti haber verme tarihinden başlayarak onbeş gün içinde tamamlanması veya düzeltilmesi.
  3. Mükellefçe haber verilen ve ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için, 6183sayılı Kanunun 51inci maddesinde belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranında bir zamla birlikte haber verme tarihinden başlayarak onbeş gün içinde ödenmesi.
Bu madde hükümleri, emlak vergisi ile ilgili olarak uygulanmaz.” Özetle; gelir vergisi beyannamesini süresinde ver(e)meyen gerçek kişiler hakkında, bu durum hakkında idarenin dahiline giren bir ihbarın olmaması, mükellef hakkında inceleme veya takdir komisyonu işlemlerinin başlamamış olması şartıyla ilgili beyannamelerin haber verme (pişmanlık) dilekçesinin verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde beyan edilmesi veya hatalı beyanların aynı süre içerisinde düzeltilmesi/tamamlanması ve bu süre içerisinde, hesaplanan vergilerin gecikme zammı (pişmanlık zammı) ile birlikte ödenmesi halinde vergi ziyaı cezası uygulanmayacaktır. Diğer yandan gayrimenkul sermaye iradı sahiplerinin elde etmiş olduğu kira gelirlerine 2021 takvim yılı için uygulanan 7.000,00 TL tutarındaki istisnadan da yararlanmaya devam edeceklerdir.