Beşiktaş Belediyesi'nden üniversite öğrencilerine "ücretsiz yemek" desteği
Beşiktaş Belediyesi, üniversite öğrencilerine ücretsiz yemek olanağı sağlayan ‘Öğrenci'YE’ projesini hayata geçirdi. Beşiktaş ilçesinde okuyan üniversite öğrencileri, anlaşmalı 114 lokantadan ücretsiz olarak öğlen yemeklerini yiyebilecek.
Karaoğlan Gençlik Merkezi’nde bir grup öğrenci ile bir araya gelen Belediye Başkanı Rıza Akpolat, "Gençlerin Beşiktaş’ı var! Öğrencinin Beşiktaş’ı var! Beşiktaş, genç olma hakkının en sağlam şekilde hayata yansıdığı yer olacak. Hedefimiz bu. Ve bunun 'ama’sı, 'fakat’ı yok. Gençlerimiz, öğrencilerimiz Beşiktaş’ta hak ettikleri imkanlara kavuşsun diye çalışıyoruz" dedi.
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Karaoğlan Gençlik Merkezi'nde öğrencilerle bir araya gelerek, Öğrenci’YE uygulamasının detaylarını anlattı. Beşiktaş Belediyesi ve TURYİD (Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği) iş birliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında, Beşiktaş’taki öğrenciler Öğrenci’YE uygulamasıyla ilçedeki anlaşmalı restoranlardan ücretsiz yemek yiyebilecek. İlk etapta 114 restoran ile anlaşma sağlandı, hedef 300 lokanta.
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, “Beşiktaş’ta göreve geldiğimiz 2,5 yılın son 1,5 yılı pandemi mücadelesiyle geçti. Zor koşullara rağmen komşularımızı yalnız bırakmadık, ihtiyaçlara yanıt vermek için elimizden geleni yaptık. Belediyemizin tüm imkanlarını seferber ettik. Standart belediyecilik hizmetlerinin çok ötesine geçerek, 'Saha Çözüm Hareketi'miz sayesinde Beşiktaş’ta çalınmadık kapı bırakmadık. Komşularımızla bire bir iletişime geçip binlerce vatandaşımızın şikayetlerini dinledik, sorunlarını çok hızlı bir şekilde çözmeye gayret ettik ve diyaloğumuzu güçlendirdik” diye konuştu.
“Beşiktaş, kalbi gençlerle atan bir ilçe. Ben de bu kentin belediye başkanı olarak gençleri duymaya, dinlemeye, anlamaya özen gösteriyorum" diyen Başkan Akpolat, şunları söyledi:
GENÇLERİN GENÇ OLMA HAKKINI SAVUNUYORUZ
Sorunlarla mücadele ederken gençlerimizden ilham ve enerji alıyorum. Gençlerle her bir araya geldiğimde şunu görüyorum: Gençlerimizin dertleri ortak ve bu dertlerin çoğu onların yaşından büyük. Ömrünün en hareketli döneminde büyük sorunlarla mücadele eden gençlerimiz, özgürce, insanca ve gerçekten genç olarak yaşamak istiyorlar. Haklılar. Bir gün gençlerle sohbet ederken içlerinden biri şöyle dedi: 'Kendimi yaşlanmış hissediyorum.' Bu söz, 20’lerinin başında bir gencimize ait. Bu ifadeyi, içinde bulunduğumuz bu gri atmosferde hayata atılmaya çalışan bir jenerasyonun çığlığı olarak algılamalıyız. Siyasetçiler, özellikle de yerel yöneticiler olarak bizim işimiz, bu çığlığı duymak ve gençlerin hayatlarını birer 'genç' olarak yaşama hakkını savunmaktır.
ÖĞRENCİNİN BEŞİKTAŞ’I VAR
Genç olma hakkını iyice kavramak, içselleştirmek zorundayız. Zira Türkiye’nin bugünkü koşulları, gençlerin elinden bu hakkı alıyor. Gençliğini alıyor. Ama tüm bu olumsuzluklara rağmen bizler umudu büyütmekle sorumlu olan insanlarız. Bu yüzden şunu net bir şekilde ifade etmek istiyorum: Gençlerin Beşiktaş’ı var! Öğrencinin Beşiktaş’ı var! Beşiktaş, genç olma hakkının en sağlam şekilde hayata yansıdığı yer olacak. Hedefimiz bu. Ve bunun ‘ama’sı, fakat’ı yok. Gençlerimiz, öğrencilerimiz Beşiktaş’ta hak ettikleri imkanlara kavuşsun diye çalışıyoruz. Bu mücadeleyi beraber omuz omuza vereceğiz; beraber genç olarak yaşama hakkını savunacağız.
GENÇLERİMİZ BİR SÜRÜ SORUNLA KARŞI KARŞIYA
Unutmayalım, üniversiteli gençler ülkemizin nüfusunun yüzde 10’unu oluşturuyor. Türkiye’nin dört bir yanından öğrenciler İstanbul’a geldi. Geldiler ama geldikleri gibi bir sürü sorunla karşı karşıya kaldılar. Önce barınma krizi geldi. Öğrencilerin önemli bir bölümü kalacak yurt bulamadı; ev tutacak olsalar, fazlasıyla artan kiralarla karşılaştılar. Yüz yüze eğitime geçişteki plansızlık nedeniyle barınma krizi yönetilemedi. Üstelik barınma, krizin sadece bir boyutu. Mesele sadece yurtlardaki kontenjan azlığı veya kiralardaki artış da değil. Bakın, öğrenciler kent yoksulluğunu en sert şekilde yaşayan kesimlerden biri bu şehirde. Hayat pahalılığı nedeniyle büyük bir kıskacın içine giren öğrencilerimiz, aldıkları kredi ya da burslarla gündelik ihtiyaçlarını bile karşılayamıyorlar. Kitap ve bilgisayar gibi ders materyalleri bir yana, yaşamı sürdürmek için bile ellerindeki yetmiyor. Bir üniversite öğrencisinin sadece barınma, ulaşım ve beslenme giderleri bin 700 TL ila 2 bin TL arasında değişiyor. O da eğer şanslıysa elbette. Buna bir gencin yaşama katılması için gereken bütçe dahil değil. Yani bir öğrenci, 'Bir konsere gideyim, bir kışlık ceket alayım ya da iki kitap fazla alayım' derse aylık gideri 2 bin 500 TL’ye kadar çıkıyor. Ama KYK bursu sadece 650 TL.
HAYAT PAHALILIĞI GENÇLERİMİZİ DERİNDEN ETKİLEMIŞ DURUMDA
Günde 25 TL ile yaşamaya çalışan binlerce öğrenci var. Bırakalım marketleri, pazarda domatesin kilosunun 15 TL olduğu bir zamandayız. 25 TL ile bu öğrenci kitap mı alsın, 3 öğün karnını mı doyursun, kahve mi içsin? Ve en acısı, birçok öğrenci hayat pahalılığı yüzünden eğitimine ara vermek zorunda kalıyor. Ya da gündelik hayatın ekonomik hakikatlerine yetişmeye çalışırken eğitim hayatından büsbütün kopuyor. Bu duruma seyirci kalamayız! Gençlerimizin umutsuzluğa düşmesini, hayallerinden vazgeçmesini veya bu hayalleri çok uzaklarda kovalamaya çalışmasını durup izleyemeyiz. Hele ki Beşiktaş’ta.
GENÇLİĞİN MERKEZİ BEŞİKTAŞ’TA SORUMLULUĞUMUZ BÜYÜK
7 üniversiteye ve toplam 9 üniversite kampüsüne ev sahipliği yapan Beşiktaş’ımız, İstanbul’da eğitimin merkezi konumunda. Bu üniversitelerde öğrenim gören yaklaşık 200 bin öğrenciye hizmet veren bir belediyeyiz; sorumluluğumuz çok büyük. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren, eğitimde fırsat eşitliğini yakalayabilmek, hiçbir genci sosyal statüleri bakımından ayrıştırıcı politikaların mağduru etmemek için elimizden gelenin fazlasını yaptığımızı söyleyebilirim. Ama yetmez! Gençlikleri, genç olma hakları ellerinden kayıp giden öğrencilerimiz için daha fazlasını yapmak zorundayız. Bu yüzden de Beşiktaş Belediyesi olarak, öğrencilere hayatın her alanında destek olmak için Beşiktaş’ta Öğrenci Politikaları Hareketi’ni başlatıyoruz. Beşiktaş’ta gençlerimiz için sağlıklı, güvenli ve refah dolu bir geleceği hep birlikte inşa ediyoruz.”
Beşiktaş Belediye Başkanı Akpolat, öğrencilere yönelik projeler hakkında da şu bilgileri paylaştı:
BEŞİKTAŞ AKADEMİ
“17 derslikten oluşan Akademi’de bin 55 öğrencimiz eğitim alıyor. Burada, lise ve üniversite sınavlarına hazırlığın yanı sıra 7. ve 11. sınıf öğrenciler için takviye kursları, ayrıca kültür sanat kursları veriyoruz. Geçtiğimiz yıl, eğitimde aksaklık yaşanmaması için Akademi’miz kurslara büyük ölçüde çevrimiçi devam etti. Geçtiğimiz yaz sonunda hem yüz yüze hem de çevrimiçi eğitim verebilecek şekilde Beşiktaş Akademi bünyesindeki YKS ve LGS kurslarını planladık ve ekim başında kurslarımız başladı.
KÜTÜPHANELER
Beşiktaş’a yeni halk kütüphaneleri kazandırıyoruz. Çünkü halk kütüphaneleri toplumun tüm kesimlerine her türlü bilgiyi sağlayarak, halkın bilgi edinme ihtiyacını karşılar. Yaygın eğitimi desteklemede kütüphaneler önemli bir araç. Tabii hitap ettiği kesimlerin başında da öğrenciler geliyor. Okullardaki akademik kütüphaneler bir yana, halk kütüphaneleri öğrencilere başka fırsatlar da sunuyor. Bilgilerini artırmaya, becerilerini geliştirmeye ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyor.
ÖĞRENCİ’YE
Gıda fiyatları gıda güvenliğini tehdit eder hale gelmişken, enflasyon çarşıda, pazarda tüm ağırlığıyla hissedilirken örneğin salatalığın bile yıllık yüzde 128 zamlandığı bir dönemde öğrenciler temel beslenme ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Öğrencilerin beslenme hakkını korumak için Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği ile iş birliği içerisinde Öğrenci’YE adlı sosyal dayanışma uygulaması geliştirdik. Yenilikçi bir mobil uygulama olan Öğrenci’YE, bir dayanışma ekosistemi projesidir. Bu proje kapsamında, Beşiktaş’taki anlaşmalı restoranlar (ilk etapta 114 restoran, hedef 300 restoran) üniversite öğrencileri ile yemek paylaşımı yapacaklar. Mobil uygulama üzerinden restoranlarda yerini ayırtan öğrenciler, ücretsiz olarak yemek ihtiyaçlarını karşılayabilecekler. Derslerine ve okullarına odaklanması gereken öğrencilerimizin, bu kadar sorun içinde bir de yemek masrafına dertlenmelerini istemiyoruz.
KARAOĞLAN GENÇLİK MERKEZİ
Gençlerimizin, ihtiyaçlarına uygun tasarlanmış, modern ve ferah çalışma alanlarına ihtiyacı var. Beşiktaş’ta bu ihtiyacı gidermek için Karaoğlan Gençlik Merkezi’ni açtık. İçinde derslik, ders çalışma alanı ve egzersiz stüdyosunun yer aldığı merkezimiz, aynı zamanda bir Öğrenci’YE noktası. Aşevinde hazırlanan yemekler, merkezin yemekhanesinde öğrencilere ücretsiz sunuluyor.
KİTAP KAFE
En iyi Beşiktaşlılar bilir: İstanbul’da genç olmanın tadı, kokusu, hissiyatı vardır. Bir simit bir çayla güzel bir sohbet eşliğinde Boğaz’da oturmak, İstanbul’da genç olmanın koşullarındandır. Bu bir lüks olmamalı; bu, gençliğini yaşama hakkıdır. Bu yüzden Beşiktaş Beltaş tesislerindeki kafemize ek olarak bir de Kitap Kafe açtık. Gençler Kitap Kafe’de rahatça kitaplarını okurken Beşiktaş’ta Boğaz’ın, yani dünyanın en güzel manzarasının keyfini de doyasıya çıkaracak.”
"Gençliği, yaşama hakkını, öğrenciyi, Beşiktaş’ı savunuyoruz. Biz savunuyoruz" diyen Başkan Akpolat sözlerine şöyle devam etti:
"Bu, elbette daha yolun başı. Yapacak çok işimiz var. Ama sözüm söz: Bütün bunları parmak sallayarak değil, gençlerle beraber yapacağız. Türlü krizlerle boğuştuğumuz bu buhranın içinde gençlerimizin, genç olma hakkını doyasıya yaşamaları için çalışacağız. Çünkü gençler yalnız değil. Kara kışa karşı; eşitsizliklere, adaletsizliklere, artan fiyatlara, barınma krizine karşı yalnız değiller. Her şeye rağmen yalnız değiller. Biz varız. Beşiktaş var. Gençlerin Beşiktaş’ı var. Öğrencinin Beşiktaş’ı var.".
“CÜZDAN RAHATLATAN BİR UYGULAMA OLMUŞ”
Boğaziçi Üniversitesi’nde siyaset bilimi öğrencisi Doğu Sertkaya, “Beşiktaş’ta çok fazla öğrenci ve çok fazla üniversite var. Bazen gerçekten her gün dışardan yemek zorunda kalıyoruz. Onun için cüzdan rahatlatan bir uygulama olmuş” dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Arda Şahin ise “Uygulama, gerçekten bizim öğrencileri çok rahatlatan bir şey. Biz burada yaşarken İstanbul gerçekten pahalı bir şehir diğer şehirlere göre göz ardı edilince. Ve biz öğrenci olarak gerçekten zorlanıyoruz. Bu uygulama gerçekten bizi çok rahatlatacak. Belediyenin bu işleri bizi gerçekten çok mutlu ediyor” diye konuştu.
Yorumlar
Popüler Haberler
Atatürk Havalimanı Katliamı: Ağırlaştırılmış müebbet alan IŞİD'liler tahliye edildi
'Ölünce beni kim yıkayacak?': TRT'nin reklam panoları tepki topladı
Komisyonda mikrofonlar açık unutuldu: 'Çok yanlış yaptı Bakan Hanım'
AK Partili Belediye Başkanı, AK Parti ilçe başkanını Ülkü Ocakları üyelerine dövdürdü
Bakan Fidan: HTŞ, yıllardır bizimle işbirliği içinde oldu
İstanbul'da deprem meydana geldi