Fotoğraf: Boğaziçi Hakkında (@bogazicihk)
MEHMET BARAN KILIÇ
@MehmetBaranKl
barankilic.iletisim@gmail.com
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri üç gün önce, okulda yeni açılan 'Ethos' isimli özel kafe işletmesinin önünde ve içerisinde protesto gerçekleştirdi.
'Boğaziçi'nde sermayeye geçit yok', 'Pahalı masalarınıza ucuz kahvelerimizle geliyoruz', 'Başımızı sokacak yer bırakmadılar' yazılı pankartlarla kafe önünde toplanan öğrenciler ortak alanlarının özelleştirilmesini, öğrencilere ait olan alanların yok edilmesini ve fahiş fiyatları eleştirdi.
Öğrenciler, kayyım yönetimin kendi makam odalarına yaptığı yüksek harcamaları da protesto etti.
EspressoLab 'benzeri' yeni kafe
Yıllardır üniversitede faaliyet gösteren Kuzey Kantin geçtiğimiz aylarda dönem ortasında sebepsiz yere kapatılmıştı. Uzun süre boş kalan alanda daha sonra tadilat başladı.
PolitikYol'a öncesinde konuşan öğrenciler, ilk başta EspressoLab kurulacağı duyumlarını aldıklarını aktarmış, inşaat sırasında iç tasarımın EspressoLab'a benzetilmeye çalışıldığını ve içeride EspressoLab kutularını gördüklerini belirtmişti.
Yine öğrencilerin iddiasına göre sonrasında 'öğrencilerin tepkisini çekmemesi' adına kafenin ismi Ethos olarak değiştirildi. Ancak menü tasarımı, ürünler vb. gibi kısımlar EspressoLab tasarımıyla benzer.
Öğrencilerin iddiasına göre söz konusu kafenin ortakları arasında EspressoLab da bulunuyor.
EspressoLab iddiaları yalanladı
EspressoLab, dün yaptığı açıklamada Boğaziçi Üniversitesi'ne şube açmadıklarını ve yeni açılan kafeyle herhangi bir bağlantılarının olmadığını belirtti.
Kafenin bağlı olduğu şirketin adresinde EspressoLab şubesi bulunuyor
PolitikYol'un edindiği bilgiye göre, Boğaziçi Üniversitesi'nde açılan Ethos isimli kafenin bağlı olduğu şirketin ticaret unvanı şu şekilde: 'Mery Gıda İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi.' Söz konusu ticaret unvanı, Ethos'un kestiği fişlerde yazıyor.
Söz konusu şirketin bilgileri Ticaret Sicil Gazetesi'nde yer alıyor. Buna göre şirketin adresi şöyle: Şehremini Mh. Turgut Özal Millet Cd. Babaanne Ap. No 69A Fatih/İstanbul
Şirketin adresinin bulunduğu yerde aynı zamanda EspressoLab Fındıkzade şubesi bulunuyor.
EspressoLab, dün yaptığı açıklamada hem bu duruma hem de tadilat sürecinde görülen EspressoLab poşet ve bardaklarına değinmedi.
EspressoLab'dan PolitikYol'a özel açıklama
Ethos ve EspressoLab arasındaki bu bağlantı nedeniyle PolitikYol EspressoLab yetkililerine ulaştı. Yetkililer konuyla ilgili PolitikYol'a özel ve ek bir açıklamada bulundu.
Yapılan açıklamada Boğaziçi Üniversitesi'nde açılan kafenin bağlı olduğu şirketin aynı zamanda EspressoLab Fındıkzade şubesini 'franchise' olarak işlettiğini ancak Boğaziçi Üniversitesi'nde açılan kafenin EspressoLab'ın bilgi ve ortaklığı dışında kurulduğu belirtildi.
Şirketten PolitikYol'a yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde: "Espressolab olarak Eslab Kahve Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş ticari unvanıyla faaliyet göstermekteyiz. Yurt içi ve yurt dışı olmak üzere 332 mağazamız bulunmaktadır. Mağazalarımız çoğunluk olarak franchise sistemiyle mevcudiyetini sürdürmektedir. Espressolab olarak, franchise sistemi ile faaliyet göstermekteyiz. Boğaziçi Üniversitesi'nde yer alan kafenin bilgimiz ve ortaklığımız dışında Fındıkzade Espressolab franchise sahibi tarafından işletildiğini ve bu konuda şirketimizin doğrudan bir ilişkisi bulunmadığını belirtmek isteriz. Konu hakkında şirketimizle ilişkilendirme yapılmasının doğru olmadığını vurgulamak isteriz."
Bir şirket, başka şirketlerle anlaşarak kendi markasını kullanarak faaliyette bulunmasına izin verebilir. EspressoLab da bu yöntemle farklı firmaların EspressoLab adı altında faaliyet yürütmesine müsaade ediyor. Örneğin EspressoLab Fındıkzade şubesi dışarıdan 'EspressoLab işletmesi' olarak görülse de söz konusu şubeyi farklı bir şirket işletiyor. Bu sisteme de 'franchising' deniyor.
'Kahve satmayın' baskısı
Boğaziçi Üniversitesi'nde söz konusu alan haricinde kafe/kantin olarak hizmet veren ve kahve satan işletmeler de bulunuyor. Edinilen bilgilere göre okul idaresi, söz konusu işletmelere 'kahve satılmaması yönünde' baskı yaptı.
Bu sayede yeni açılan Ethos'un gelirleri düşmeyecekti.
Söz konusu baskı, öğrencilerin eyleminden sonra geri çekildi.
Öğrencilerin alanları yok ediliyor
Öncesinde, öğrencilerin herhangi bir işletmeye bağlı olmayan çok sayıda oturma alanı vardı.
En çok kullanılan ortak alanların başında Kuzey Kantin'in önündeki alandı. Öğrenciler, herhangi bir işletmeye girmeden burada oturabiliyordu.
Okul idaresi, herhangi bir açıklama yapmadan bu alanı kaldırdı.
Oturma ve çalışma alanlarımız bir bir azaltılmaya devam ederken kazanımlarımızdan vazgeçmiyoruz! pic.twitter.com/Oj5X070lKu
— Boğaziçi Üniversitesi ÖTK (@boun_otk) January 27, 2025