Basın meslek örgütlerinden kamuoyuna çağrı
Türkiye'de son günlerde ortaya çıkan birçok iddiada bazı gazetecilerin de adlarının geçmesinden kaynaklı olarak basın meslek örgütleri bir araya gelerek bir bildiri yayınladı. Yayınlanan bildiride tüm kamuoyu "Mesleğimizi kirli çıkarları için kullananların hesap vermesini sağlayalım" bilinciyle hareket etmeye davet edildi.
Özellikle son günlerde yaşanan gelişmelerde mafya, siyaset ve iş insanı üçgenindeki iddialarına bazı gazetecilerin de adları karıştı. Yaşanan bu gelişmeler sonrası basın meslek örgütleri, olaylara ismi karışan gazetecileri baz alarak sert dille bir eleştiri metni yayınladı. "Medya Dayanışma Grubu" adı altında birleşen meslek örgütleri, yayınladıkları bildiriyle bu düzene karşı mücadele edeceklerini dile getirdi.
"Gazetecilik mesleğini maske olarak kullananların rüşvete aracılığa karıştığı, nüfuz ticareti yaptığı, yargıyı etkilemeye çalıştığı, yasa dışı ilişkileri iş edindiği ortaya saçıldı." sözleriyle mesleğin adını kirleten isimleri hedef alan ve kamuoyunu "Mesleğimizi kirli çıkarları için kullananların hesap vermesini sağlayalım" ifadesiyle mücadeleye çağıran meslek örgütleri, cumhuriyet savcılarını ve parlamentoyu göreve çağırdı.
Birçok meslek örgütünün imzasıyla yayınlanan bildiri şu şekilde:
"Gazetecilik için tarihi önemde ve çok karanlık bir dönemden geçmekteyiz. Mafya, siyaset ve iş insanı kirlenmesine gazeteci kisvesindeki kişilerin de katıldığı ortaya döküldü. Siyasetle, iş insanlarıyla ve kanundışı kişilerle içli dışlı ilişkiler, pahalı hediyeler-tatiller, gazeteci maaşıyla edinilemeyecek yaşam tarzları, mal varlıkları ortaya çıktı. Bunlardan daha da kötü olarak, gazetecilik mesleğini maske olarak kullananların rüşvete aracılığa karıştığı, nüfuz ticareti yaptığı, yargıyı etkilemeye çalıştığı, yasa dışı ilişkileri iş edindiği ortaya saçıldı. Basın tarihimizin hiçbir döneminde bu düzeyde çürümüşlük ve pespayelik görülmemiştir.
Bizler maaşından başka geliri, tazminatından başka sermayesi olmayan gazetecilerin örgütleriyiz. “Artık kınama değil, harekete geçme zamanı” diyerek bir araya geldik ve mesleğimizi çıkarları için kullananlar hakkındaki tüm iddiaları, şaibeleri incelemek için görev üstlendik.
Kimse zannetmesin ki gazetecilik sahipsizdir. Mesleğimizin tarih boyunca toplumdan aldığı güvene ve meşruiyete sığınarak kirli çıkar ağları kuranlara ve gazeteciliği kimliksizleştirmeye çalışanlara izin vermeyeceğiz!
Son günlerde adı sıkça skandal açıklamalarla ve savunmalarla gündeme gelen bazı gazeteciler mesleğimizin onurunu ayaklar altına almıştır. Onlar mesleğimizi bir paravan olarak kullananlardır. Oysa gazetecilik kamu yararına ve halk adına yapılan bir iştir. Kamu yararını çıkardığımızda geriye kalan sadece bir maskedir. Basın meslek örgütleri olarak bu maskelerin indirilmesini sağlamak da kurumlara vazifelerini hatırlatmak da görevimizdir.
Cumhuriyet savcılarını ve parlamentoyu göreve çağırıyoruz. Yargı artık üstü örtülemeyecek hale gelen vahim iddiaları etkili bir soruşturma yoluyla netleştirmek zorundadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi demokratik toplum için vazgeçilmez önemdeki basın özgürlüğünü etkileyen boyutlarını da içine alacak şekilde tüm bu iddiaları araştıracak bir komisyon kurmalıdır.
Bazı medya patronlarının hükümetle ilişkili kurmak, bakanlarla ve bürokratlarla yakın olmak için işe aldıkları, yöneticilik verip işlerini takip ettirdikleri sözde gazeteciler mesleğimize kara çalmaktadır. Medya patronları artık bu suça ortak olmaktan vazgeçmek zorundadır.
Bir takım gazeteciler ya da siyasetçiler ortaya çıkanlar hakkında konuşurken “fazlasını biliyorum ama söylemem” türü sözlerle başkaca iddiaları ima etmektedir. Bunlar açık açık konuşulmadıkça ya çamur atma ya da kirli ilişkilerin gizlenmesi anlamına gelir. Basın meslek örgütleri olarak herkesi bildiklerini açıklamaya çağırıyoruz.
Tarihimiz gazetecilik onuru için işsizliği, aç kalmayı göze alan hatta canını vermekten çekinmeyen meslektaşlarımızla doludur. Onlar tüm toplumun iyiliği için gazetecilikte ısrar ettiler. Bu yüzden onların mirasını yaşatmak aynı zamanda tüm toplumun görevidir.
Gazeteciliği ve gazeteleri yeri gelince bir kalkan, yeri gelince bir silah gibi kullanmalarına hep birlikte engel olalım."
Medya Dayanışma Grubu'nun bildirisinde imzası olan örgütler şu şekilde:
-Basın Konseyi
-Çağdaş Gazeteciler Derneği
-Diplomasi Muhabirleri Derneği
-Ekonomi Muhabirleri Derneği
-Gazeteciler Cemiyeti
-Haber-Sen
-İzmir Gazeteciler Cemiyeti
-Parlamento Muhabirleri Derneği
-Türkiye Foto Muhabirleri Derneği
-Türkiye Gazeteciler Sendikası
-Türkiye Haber Kameramanları Derneği
Yorumlar
Popüler Haberler
Deniz Zeyrek, Sözcü gazetesinden ayrıldı
Otopsi raporu ortaya çıktı: Rojin'in ölüm nedeni belli oldu
Mahkeme tespit etti: Boğaziçi Üniversitesi, mülakatta usulsüzlük yapmış!
MHP'li vekillerin istifa gerekçesine PolitikYol ulaştı: VIP altın kaçakçılığı
Ahmak davası: AYM’nin İmamoğlu kararı 9 ay sonra Resmi Gazete'de
Yasadışı bahis soruşturmasında yeni dalga: 7 fenomene yakalama kararı