Suç örgütü lideri Barış Boyun ve 305 sanık hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen iddianame kabul edildi.

Gazete Duvar'ın aktardığına göre iddianamede silahlı yağma, cinayet, hırsızlık ve silah kaçakçılığı gibi pek çok suçlama yöneltilen Boyun çetesinin nasıl örgütlendiğinden, teknoloji kullanımı ve istihbarat ilişkilerine kadar pek çok detaya yer verildi. İddianameye göre örgüt üyeleri, eylemlerini yapmadan önce polis operasyonlarını izleyip bilgi edindi. Yakalaması olan örgüt üyelerinin korunması için ise yanlarında bekçi ve polis taşıdıkları aktarıldı.

'Yeni nesil suç örgütü'

Farklı suç örgütlerine taşeronluk yaparak büyüyen Beyoğlu merkezli Boyun çetesi, önce İstanbul genelinde sonra Türkiye’de varlık gösterdi. Uyuşturucu ve silah ticareti ile finansal olarak büyüyen çete, uluslararası mafya örgütleriyle ilişkilendi. Ancak Boyun çetesini diğer çetelerden/mafyalardan ayıran farklı özellik bulunuyor. 

İddianameye de yansıyan ifadelere göre Boyun çetesinin hedefi 15-20’li yaşlardaki gençlerden oluştu. Rap şarkıcılarına, müzik yaptırıp, ‘yeraltı’ kültüründen beslenen, şiddet içerikli dizi ve filmlerle büyümüş kuşağın kendilerine sempati duymasını sağladılar. Suç dünyasıyla ve zenginlikle tanışan gençler daha sonraları örgütün tetikçilerine dönüştü.

Cezaevine giren örgüt üyelerinin bütün ihtiyaçları, direkt örgüt lideri Boyun tarafından karşılandı. Böylelikle örgüt içi hiyerarşi ve güven ilişkisi sağlamlaştırılarak, suç örgütünün çözülmesi engellendi. Örgüte üye toplama ve sempati yaratmayla ilgili iddianamede yer alan tespitler şöyle: "Boyun silahlı suç örgütünün örgüt üyelerini 15-20'li yaşlar aralığındaki gençlerden seçtiği, bu gençlerin bilgisayar oyunlarıyla yetiştikleri, sokak suç şebekelerini anlatan internet tabanlı dizilerden çok etkilendiği, bu dizilerden kendilerine rol model seçtikleri, suç örgütü liderlerinin ve örgüt yöneticilerinin sosyal medya programları üzerinden paylaşmış oldukları video ve fotoğraflardan meydan okuma ve intikam yeminleri yaptıkları, örgüt üyesi olan bu gençlerinde örgüt liderinin ve yöneticilerinin bu video ve fotoğraflardan etkilenerek örgüte dahil oldukları, yeni nesil suç örgütü denilebilecek…”

Boyun çetesi, örgüt içi dayanışmadan gizliliğe kadar, örgütün dağılmaması, varlığını sürdürmesi için ‘üst düzey’ çaba gösterdi. Örgütün eylemlerinde seçilen kişilerin projeli operasyon yürüttüğü, eylemler öncesinde üst düzey tedbirler aldıkları tespit edildi. 

Yakalanmamak için yanlarında polis taşımışlar 

Boyun çetesi, eylemlerinde ya hiç telefon kullanmıyor ya da üçüncü kişiler adına çıkarılmış hatlarla iletişim kuruyor. Polis takibine karşı devamlı duyarlı şekilde hareket ettikleri, bu duyarlılığı da gayri meşru yaşantılarının bir parçası haline getirdikleri, sürekli silahlı gezmelerinden ve örgüt üyelerinin değişik suçlardan kayıtlarının olması sebebi ile polis uygulamalarından kaçtıkları, örgüt üyelerinin herhangi bir yerde polis tarafından yapılan uygulamaya denk gelmesi, haber alması ya da görmesi durumunda ivedilikle diğer örgüt üyelerini arayarak bilgilendirdiği belirtiliyor.

Örgütün emniyet içerisinde ilişkileri bugüne kadar hep iddia boyutunda kalmıştı. Ancak iddianameyle birlikte daha somut olan ilişkiler ortaya çıktı. Yakalaması olan çete üyelerinin yakalanmaması için yanlarında bekçi ve polis memuru taşıdıkları Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tespit edilmiş.

Silah ticareti yaparak finansal olarak güçlenmeye çalışan Boyun çetesinin, kalaşnikov gibi makineli tüfek envanterine sahip olduğu ifade ediliyor. Örgüt ne silah temininde ne de uyuşturucu temininde sorun yaşamamış. Örgüt üyesi B.B. ile E.B’nin yaptığı bir konuşmaya da bu durum şöyle yansımış: "Baba her türlü bak her türlü aklına gelemeyecek tamam mı keleşiydi uzisiydi her türlü şeyde ihtiyaç olduğunda yanında esrar ya da koko ya da mari diğerlerine bakmıyoruz anladın mı kilo kilo sıkıntı yok."

İstenen cezalar

İstanbul 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede Barış Boyun hakkında 10 suçtan dört kez müebbet hapis ve 165 yıl 10 aydan 349 yıla kadar hapis, aralarında rap şarkıcısı Heijan’ın da olduğu şarkıcılar için 19 yıldan 33’er yıla kadar hapis isteniyor. Örgüt yöneticileriyle üyelerinin aralarında olduğu diğer 300 sanık hakkında da benzer suçlardan 13 yıldan 349 yıla değişen sürelerde hapis cezası talep ediliyor.