Gündem

AYM'den Reyhanlı saldırısı mağduru için 'mahkemeye erişim hakkı ihlal edildi' kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Hatay Reyhanlı'daki terör saldırısı sonucu meydana gelen saldırı nedeniyle başvurucunun meydana gelen maddi ve manevi zararların tazmini talebiyle açtığı davanın süre aşımı nedeniyle reddedilmesi üzerine yapılan bireysel başvuruda 'mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiği' yönünde karar verdi.

Abone Ol

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013 tarihinde biri belediye binası önünde, diğeri postane binasının yakınlarında olmak üzere bomba yüklü iki aracın infilak ettirilmesiyle terör saldırısı düzenlenmişti. Saldırıda 51 kişi hayatını kaybetti, 222 kişi yaralandı.

Resmi Gazete'de bugün yayınlanan Anayasa Mahkemesi kararında, saldırıda annesi F.Z. ile kız kardeşi M.Z.'yi kaybeden Uğur Ayhan Zor ile ilgili bir karar verildi.

Karardan

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri, saldırıya ilişkin Hatay Emniyet Müdürlüğü'nün gerekli önemleri almadığını ve emniyet birimlerinin hizmet kusuru olduğunu belirterek ilgililer hakkında soruşturma izni verilmesini talep etti. 

İlgili emniyet görevlileri ile mülki idare amirleri hakkında Hatay Valiliği tarafından soruşturma izni verilmesi üzerine Hatay Başsavcılığı'nca 30 Aralık 2014 tarihinde 'görevi kötüye kullanma' suçundan iddianame düzenlenmiş ve iddianamenin kabulü ile Hatay 7. Asliye Ceza Mahkemesi nezdinde 19 Ocak 2015 tarihinde kamu davası açıldı.

Saldırıda annesi F.Z. ile kız kardeşi M.Z.'yi kaybeden Uğur Ayhan Zor, 18 Kasım 2015'te İçişleri Bakanlığı'na sunduğu dilekçe ile yakınlarının ölümü nedeniyle uğradığı maddi ve manevi zararların ödenmesi için talepte bulundu. Talebinin 24 Kasım 2015 tarihli işlemle reddedilmesi üzerine Uğur Ayhan Zor 25 Ocak 2016'da, 5233 sayılı Kanun hükümleri kapsamında idare ile imzalanan sulhnamenin iptal edilmesi ile maddi ve manevi zararlarının ödenmesi talepleriyle tam yargı davası açtı. Hatay İdare Mahkemesi de 17 Şubat 2016'da davayı süre aşımı yönünden reddetti. Uğur Ayhan Zor'un temyiz talebi üzerine Danıştay Onuncu Dairesi 14 Kasım 2018 tarihli kararıyla süre ret kararını bozdu. Davalı idarenin karar düzeltme talebi üzerine Daire, bozma kararını kaldırarak İdare Mahkemesi'nin 17 Şubat 2016 tarihli süre ret kararını 19 Ekim 2020 tarihinde onadı. 

Bunun üzerine Uğur Ayhan Zor, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Dosyayı inceleyen Anayasa Mahkemesi, "Mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, Anayasa’nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkı kapsamındaki mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine" karar verdi.

AYM, kararın bir örneğinin mahkemeye erişim hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Hatay İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine de karar verdi.

Uğur Ayhan Zor'a, 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun uyarınca 51 bin 685 TL tutarında maddi tazminat başvurucuya ödendi.