İngiltere merkezli Financial Times gazetesinin haberine göre, Almanya, geçtiğimiz ay devrilen Devlet Başkanı Beşar Esad döneminde Suriye'ye uygulanan yaptırımların hafifletilmesi için Avrupa Birliği (AB) nezdinde yürütülen çabalara öncülük ediyor.

Financial Times’ın konuyla ilgili bilgi sahibi iki kişiye dayandırılan haberine göre, Alman yetkililer, Noel'den kısa bir süre önce Avrupa ülkelerinin başkentleri arasında, AB bloğunun Suriye'ye yönelik yaptırımlarının hafifletilebileceği ana alanlara ilişkin önerileri özetleyen iki öneri belgesi dağıttı.

'Sosyal konularda ilerleme sağlanması karşılığında yaptırımlar kalkabilir'

Belgelerin, “azınlık ve kadın haklarının korunması ve silahların yayılmasının önlenmesine” yönelik taahhütlerin yerine getirilmesi gibi sosyal konularda ilerleme sağlanması karşılığında, AB'nin Şam'a yönelik kısıtlamaları kademeli olarak nasıl hafifletebileceğini ortaya koyduğu bildirildi.

Financial Times, AB görüşmelerine aşina olan ismi açıklanmayan bir kaynağa dayanarak, Washington gibi bloğun da gerektiğinde geri alınabilmesini sağlamak için yaptırımlarda herhangi bir gevşemeyi geçici hale getirebileceğini ekledi.

İran’da tutuklanan İtalyan gazeteci Cecilia Sala serbest bırakıldı İran’da tutuklanan İtalyan gazeteci Cecilia Sala serbest bırakıldı

Almanya Dışişleri Bakanlığı ise, haberle ilgili yorum yapmayı reddetti.

Bu ayın başlarında Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, AB adına Fransız mevkidaşıyla birlikte bir günlük bir ziyaret için Suriye'ye gitmiş ve burada Suriye'nin yeni lideri Ahmed al-Sharaa ile bir araya gelmişti.

Baerbock ziyareti sırasında, Şam'ın Avrupa'nın desteğini istemesi halinde kadınlar ve Kürtler de dahil olmak üzere tüm Suriyeli grupların ülkedeki geçiş sürecine dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Barro: 'Avrupa’nın Suriye'ye uyguladığı bazı yaptırımlar ‘hızlı bir şekilde’ kaldırılabilir'

Almanya'nın Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması yönünde sürdürdüğü çabalara paralel olarak Fransa da bu yaklaşımı desteklediğini belirtti. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barro, bugün Avrupa tarafından Suriye'ye uygulanan bazı yaptırımların “hızlı bir şekilde kaldırılabileceğini” açıkladı.

Barro, insani konularla ilgili AB yaptırımlarının hızla kaldırılabileceğini de açıkça ifade etti. Barro, “Suriye'de kadın hakları ve güvenlik gibi alanlarda ilerleme kaydedilmesi halinde diğer yaptırımların da kaldırılabileceği konusunda AB'li ortaklarla görüşmeler devam ediyor” dedi.

Yaptırımların hafifletilmesi için AB ülkelerinin oybirliğiyle karar alması gerekli

Batı medyasında yer alan haberlerde, Alman çevrelerinin belirli sektörlerde yaptırımların hafifletilmesinin yollarını “ciddi bir şekilde” tartıştığı ifade edildi. Yaptırımların hafifletilmesi için AB ülkelerinin oybirliğiyle karar alması gerekli.

Fransa'nın açıklamaları ve Almanya'nın hamleleri, ABD'nin dün “insani yardım akışını kolaylaştırmak, enerji sıkıntısını aşmak ve kişisel transferlere izin vermek amacıyla bazı Suriye hükümet kuruluşlarıyla yapılan işlemlere altı ay süreyle yaptırım muafiyeti getirmesinin” ardından geldi.

AB'nin yaptırımların kaldırılmasını Şam'daki yeni yönetimin insan haklarına saygı, çeşitliliğin korunması, ülkedeki tüm kesimleri temsil eden kapsayıcı bir hükümet kurulması ve terörle mücadele konusundaki tutumuna bağlamasının ardından geldi.

Beşar Esad'ın ''2011 yılında demokrasi yanlısı protestoları bastırmaya yönelik girişimlerinin iç savaşa dönüşmesinin ardından'' AB, ABD, İngiltere ve diğer hükümetler, Suriye'ye pek çok yaptırım uygulamıştı.