Türkiye’nin çağdaş sanat alanında isim sahibi olmuş sanatçıları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aynı sergide eserlerini sergilemiş oldular. Sanatçılar her ne kadar “vav”ın sergide yer aldığının farkında olmadıklarını söyleseler de ilerleyen günlerde bu konuda ses çıkarmayı tercih etmediler.Kengo Kuma Mimarlık Ofisi’nin tasarladığı Odunpazarı Modern Müze 7 Eylül 2019 günü açıldı. Şüphesiz ki açılış binanın temeline yerleştirilen kapsülün içindeki mesajın sahibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle oldu. Açılış sergisinin küratörü, Erol Tabanca’nın Ankara’dayken sanata ilgi duymasına yol açan Galeri Nev’in o zamanki ortaklarından Haldun Dostoğlu’ydu. Erol Tabanca’nın koleksiyonunda bulunan parçalardan oluşan sergide yer alan en yeni sanat eseri Erdoğan’ın temel atma töreninde resmettiği “vav”dı. Türkiye’nin çağdaş sanat alanında isim sahibi olmuş sanatçıları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aynı sergide eserlerini sergilemiş oldular. Sanatçılar her ne kadar “vav”ın sergide yer aldığının farkında olmadıklarını söyleseler de ilerleyen günlerde bu konuda ses çıkarmayı tercih etmediler. 5 Nisan 2021 günü gazeteci Murat Ağırel Yeniçağ Gazetesi’nde müthiş bir haber patlattı. Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın ''inadına yapacağız'' dediği Kanal İstanbul’un etrafındaki arsaların kimler veya hangi şirketler tarafından kapatılmış olduğuna değiniliyordu. Habere göre Erol Tabanca’nın yönetim kurulu başkanı olduğu Polimeks İnşaat 14 tapu ile 249 bin 780 metrekare arazinin sahibi görülüyor. Murat Ağırel’in içinde yaşadığımız coğrafyada bir çevre felaketine yol açacak olan Kanal İstanbul’a dair haberine konu olan Erol Tabanca verdiği röportajlardan birinde herkesin altına imza atacağı şu güzel cümleleri ifade etmekten çekinmiyor: “Her dünya vatandaşının artık çok ciddiye alması gereken iklim krizi benim de bu sıralar üzerinde en çok düşündüğüm konulardan biri... Gezegenimiz hızla yok oluşa doğru sürükleniyor ve bunun sebebi biz insanların yıllarca sorumsuz ve plansız hareket etmesi. Bu krizden geri dönmek, onarmak, iyileştirmek için yapabileceklerimiz olduğuna inanıyorum.” 30 sene önce Komet ve Beral Madra’nın işbirliği ile gerçekleşen Atsanat Sergisi’nin unutulmaması dileğiyle…
Atsanat Sergisi’nden günümüze
Komet ve BM Çağdaş Sanat Galerisi’nin sahibi Beral Madra’nın işbirliği ile 26-28 Kasım günlerinde gerçekleşen Atsanat sergisi Türkiye’de sanat alanında gerçekleşen ilk kurumsal eleştiri deneyimidir.
Otuz sene önce, 1993’ün Kasım ayında, yakınlarda kaybettiğimiz sanatçı Komet’in Beral Madra’ya götürdüğü bir öneri ile BM Sanat Galerisi’nde Atsanat isimli bir sergi gerçekleşti.
Hızlıca oluşturulan sergi fikrinin çıkış noktası Sabancı Ailesi tarafından İstiklal Caddesi’nde faaliyete geçirilen kültür kurumu Aksanat’tı. Aksanat, 12 Eylül Darbesi’nin lideri, 1989’dan beri emekli olan Kenan Evren’in sergisine ev sahipliği yaptığı için gündemdeydi. Emekli olan Evren resim yapmaya başlamış ve en nihayet bir sergi ile hünerini kamuoyu ile paylaşmak istemişti. Sabancı Ailesi Evren’in resimlerine ev sahipliği yapmayı bir onur kabul ederek Aksanat’ın sergi salonunu kendisine tahsis etti. Serginin açılışına o dönemin önde gelen iş adamları katıldı.
Evren’in darbeyi yaptığı 1980’den Cumhurbaşkanlığı görevinin sona erdiği 1989’a kadarki iktidar dönemine dair şükranlarını sunmak için iş adamları resimleri fahiş fiyatlara satın aldılar. Aksanat’ın dediğine göre elde edilecek gelir Marmaris’te bir kültür merkezinin inşaatında kullanılacaktı. Sanat çevresinden gelen eleştirilere kurumun yöneticilerinden Semiramis Sokul şöyle yanıt verdi: “Churchill sergi açtı. Evren’in ne eksiği var?”
Komet ve BM Çağdaş Sanat Galerisi’nin sahibi Beral Madra’nın işbirliği ile 26-28 Kasım günlerinde gerçekleşen Atsanat sergisi Türkiye’de sanat alanında gerçekleşen ilk kurumsal eleştiri deneyimidir. 40’a yakın sanatçı hızla Evren’in sergisinde yer alan at resimlerine gönderme yapan işler ürettiler. Beral Madra ironik bir dilde kaleme aldığı sergi yazısını şöyle bitiriyordu: “Bugüne değin at resmi yaparak topluma yararlı olmayı akıllarına getirmemiş olan bir çok sanatçının, bu olaydan sonra nihayet aklı başına gelmiştir. Yine o güne kadar at resmi satarak topluma yararlı olmayı aklına getirmemiş olan bir sanat merkezi yöneticisi olarak ben de bu sergiyi açmayı bir borç bildim.”
İlerleyen dönemde sanatçı Sarkis, Aksanat ile bir sanat projesi gerçekleştirmeye kalkınca bir grup sanat emekçisi tarafından bina önünde protesto edildi. Daha sonra Akbank Sanat ismini alan kurum günümüze kadar 12 Eylül darbecisi Kenan Evren’in resimlerine ev sahipliği yapmış olduğu için herhangi bir özür dilemedi.
17 Şubat 2018 günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski bakanlardan ve Eskişehir milletvekili olan Nabi Avcı’nın aracılığıyla bir temel atma törenine davet edildi. Polimeks Holding’in büyük hissedarı ve sanat koleksiyoneri olan Erol Tabanca’nın Eskişehir Odunpazarı’nda kurmak istediği müzenin inşaatının temelini atan Erdoğan istekleri kırmayarak önüne konan bir şövalenin üstünde yer alan kâğıda Arap alfabesinin ilk harfi olan “vav”ı çizdi.
[caption id="attachment_249888" align="alignnone" width="255"] Beral Madra'nın el yazısıyla sergiye katılan sanatçılar: Murat Morova, Nazan Azeri, Arzu Başaran, Erkan Özdilek, Figen Aydıntaşbaş, Hülya Botasun, Gonca Sezer, Berna Erkün, Mustafa Irgat, Emre Zeytinoğlu, Müşerref Zeytinoğlu, Can Maden, Orhan Taylan, Sumru Yavrucak, Hale Tenger, Yusuf Taktak, İnci Eviner, Su Yücel, Gülsün Karamustafa, Mevlüt Akyıldız, Teoman Madra, Birol Kutadgu, Şeyma Reisoğlu, Doğan Paksoy, Esra Ersen[/caption]
Cumhurbaşkanı’nın müzeye katkısı yalnızca bir “resim” ile olmadı. Cumhurbaşkanı, Osmanlıca ve Türkçe yazılı, geleceğe yönelik mesajı içeren mektubu imzaladıktan sonra bir kapsülün içine yerleştirdi. Daha sonra domino taşlarını devirmek suretiyle kapsül temele bırakıldı. Halen OMM’nin temelinde yer alan kapsülün içindeki mesaj şöyle: “"Bak Odunpazarı semti şimdi pek rana-yı sükna çünkü Erol Bey'le Cem Bey yapmakta bir hayr-ı ağna. Şol San'at Müzesi binasına koymak için rükna lütfedip Reis-i Cumhur eyledi teşrif-i hüsna, Recep Tayyip Erdoğan Beyfendi ömrü tül ola. Nasip olsun fethine de bir merasim-i müstesna. Çıktı mahvi söyledi üçlerle bir tarihi hüsna. Eskişehrin Sanayi-i Asrıyye Müzesi mebna."