Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı ise toplumun tamamını ilgilendiren ve 2025 yılında geçerli olacak olan yeni asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda saat 14.30’da toplandı. Toplantıya işveren kesimi adına TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ve işçi kesimi adına TÜRK-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar katıldı.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında, ekonomik göstergeler, çalışanların yaşam standartları ve işverenlerin maliyetleri gibi konular değerlendirilecek. İlk toplantıda herhangi bir rakam telaffuz edilmezken, bugünkü toplantıda ise rakamların gündeme gelebileceği ifade ediliyor.
4 görüşmenin ikincisi olan ve 14:30'da başlayan toplantı saat 15:30 itibarıyla toplantı sona erdi. Asgari ücrete ilişkin işçi, işveren tarafının farklı talepleri olsa da Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda çıkacak karar bağlayıcı oluyor.
Bugün de rakam çıkmadı
Toplantı 50 dakika sürdü. Toplantının ardından kameraların karşısına geçen TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar açıklamalarda bulundu. İlk toplantıda olduğu gibi bu toplantıda da rakam konuşmadıklarını belirten Ağar, bir sonraki toplantı tarihinin belli olmadığını ama üçüncü toplantıda asgari ücretin belirleneceğini düşündüğünü söyledi.
Ağar, şöyle konuştu:
* Komisyon olarak, insanların enflasyonu, mutfağını, çocuklarını, ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyledik. Hiçbir yaptırım gücümüz olmadığını söyledik. Kamouyunda tartışılması için rakam istedik ancak rakam açıklanmadı. 'TİS'te rakam getiriyorsunuz zaten' dediler. Elbette getiriyoruz çünkü TİS pazarlık ve müzakere masası. Asgari ücret pazarlık masası değil. TİS görüşmeleri aylarca sürer.
* Sayın Hazine ve Maliye Bakanı, 'Kötü günler geride kaldı' diyor. O zaman gelecek güzel günlerden asgari ücretli vatandaşlarımız da faydalansın. Önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığı üçüncü görüşme için tarih bildirecek. Henüz belli değil.
'Rakam söylersek altında kalabiliriz'
Sürecin uzayacağını zannetmediğini ve bir sonraki toplantıda yeni asgari ücretin belirlenebileceğini de vurgulayan Ağar, şunları kaydetti:
* İşçilerimiz, resmî komisyon üyelerimiz, birinci toplantıda da nasıl geçinemediklerini anlattılar. Görüşlerini bildirdiler. Benim söylediklerim de arkadaşlarımızı görüşleri. Arkadaşlarımız bize yazılı olarak da asgari ücret taleplerini iletecekler. Sürecin uzayacağını zannetmiyorum, üçüncü toplantıda biteceğini düşünüyorum. Toplantıdan önce de bu rakamın belirlenmesini istiyoruz. Biz para veren değil isteyen tarafız ve rakam söylersek altında kalabiliriz. Günün şartlarına göre milyonlarca asgari ücretlinin insanca yaşayabileceği bir rakam istiyoruz. İktidar neden rakam söylemiyor onun takip edilmesini istiyoruz.
İlk toplantıdan rakam çıkmamıştı
Yapılan ilk Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında asgari ücret için herhangi bir rakam belirlememişti. Toplantıda, işçi ve işveren temsilcileri arasında görüş alışverişi yapıldı ancak asgari ücret artışı konusunda henüz somut bir karar alınmadı.
Asgari ücret gerçekleşen mi hedef enflasyona göre mi zamlanacak?
Asgari ücret zammının gerçekleşen enflasyona mı yoksa hedef enflasyona göre mi yapılacağı bir süredir kamuoyunda tartışılıyor. Türkiye’de şu an yıllık enflasyon yüzde 48,58. TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 44. TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmininin üst bandı ise yüzde 46. Asgari ücrete, gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılırsa bunun yüzde 44-46 civarında olması bekleniyor. Eğer asgari ücret 2025'in hedef enflasyonuna göre artarsa zam oranı yüzde 21-26 civarında kalacak.
Merkez Bankası'nın yüzde 44'lük hedefine göre artırılırsa asgari ücret 24 bin 483 lira olacak
Asgari ücret, geçen yıl ocak ayında yüzde 49,11 oranında zamlanarak 17 bin 2 liraya yükselmişti. Ocak ayında yüzde 25 zam yapılırsa yeni asgari ücret 21 bin 252 lira olacak. TCMB’nin bu yıl için öngördüğü yüzde 44'lük hedefi oranında asgari ücrete artış yapıldığında 24 bin 483 lirayı bulacak. TCMB'nin 2025 hedefi olan yüzde 21'lik zam yapıldığında ise 20 bin 572 liraya çıkacak.
2025 üst bandı olan yüzde 26 oranında zam gelirse 21 bin 422 lira olacak. Asgari ücrete yüzde 30 zam gelirse 22 bin 102 liraya yükselecek. Yüzde 40 zam yapılırsa yeni asgari ücret 23 bin 802 lira seviyesine gelecek. Orta Vadeli Program (OVP) enflasyon hedefi göre, yüzde 41.5'lik zam gelirse, asgari ücret 24 bin lirayı aşacak. OVP'deki 2025 enflasyon hedefi olan yüzde 17,5 oranında asgari ücrete zam yapılırsa 19 bin 977 liraya yükselecek.
TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: İnsanca yaşayabilir ücret rakamı getirsinler
Komisyonda bir açıklama da işçi tarafını temsil edecek olan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Başkanı Ergün Atalay, ''Enflasyonun artmasına asgari ücret sebep değil. İnsanca yaşayabilecek bir ücret gerekiyor. Buna da tek kişi bakmamak gerekiyor. İşçinin bir ailesi var. O ölçüde bakmak gerekiyor. Imza altına alacağız. Başkanlar kuruluna getireceğiz. Ne 2024 yılı enflasyonu ne 2025 yılı enflasyonunda açıklanan rakamları kabul etmek mümkün değil. Artık asgari ücret, geçim ücreti oldu. İnsanlar bu ücretle bir hafta geçinemiyorlar. Ülkeyi yönetenler insanların neyle geçinip geçinmeyeceğini A'dan Z'ye iyi biliyorlar. Onun için pazardaki, marketteki fiyatlar ortada. Ona göre insanca yaşayabilecek ücret rakamını getirsinler'' ifadesini kullanmıştı.
Cevdet Yılmaz: Asgari ücret adı üstüne asgaridir, yani bundan daha altı olmaz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni asgari ücrete ilişkin yaptığı açıklamada, ücretin belirlenirken bir denge aranacağının altını çizmiş, şimdiden bir rakam ifade etmenin doğru olmayacağını söylemişti.
Yılmaz, "Asgari ücrette durum sadece kamu ile ilgili bir durum söz konusu değil. 3'lü bir mekanizma var. Ben şunun altını çizmek istiyorum; asgari ücret adı üstüne asgaridir, yani bundan daha altı olmaz. Önemli olan da bu çizgidir. 2023'ten yüzde 100'den fazla bir zam yapıldı. 2024'te de yaklaşık yüzde 50 civarında zam yapıldı. En az bunlar kadar da önemli olan bir kararla, asgari ücreti vergi haricinde tuttuk" ifadelerini kullanmıştı.
Özgür Özel: Asgari ücret talebimiz 30 bin TL
Partisinin asgari ücret zammı beklentisini açıklayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup konuşmasında yaptığı açıklamada, ''Asgari ücret talebimiz 30 bin TL. Bu rakamın altında biz yokuz” demişti.
İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu ise ara zam yapılması çağrısında bulunarak, yaptığı konuşmasında “İşverenlerin de durumu göz önünde bulundurularak temmuz ayında tekrar arttırılmak kaydıyla, 2025 yılının ilk yarısında net asgari ücret en az 28 bin lira olmalıdır” sözleriyle beklentisini açıklamıştı.
Yeniden Refah Partisi’nin beklentisi 35 bin lira
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise asgari ücret için verilecek rakamın en az 33 bin 337 lira olması gerektiğini söyleyerek, "33 bin 337 lira verirseniz ancak enflasyon karşısında asgari ücretliyi ezdirmemiş olursunuz" değerlendirmesinde bulunmuştu.
Yeniden Refah Partisi adına açıklama yapan Siyasi İşler Başkanı Suat Kılıç ise partisinin asgari ücret önerisini 35 bin lira olarak duyurmuştu. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ise asgari ücretin 25 bin lira ve üzeri olması gerektiğini söylemişti.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise, ''Asgari ücretliler insanca yaşayabilecekleri bir ücret almalıdırlar. Asgari ücret en az 35 bin lira olmalıdır ve yılda iki kez güncellenerek arttırılmalı'' görüşünü dile getirmişti.