Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı ise toplumun tamamını ilgilendiren ve 2025 yılında geçerli olacak olan yeni asgari ücrete ilişkin Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı başladı. İşçi ve işveren temsilcileri, bugün ilk kez bir araya geldi. Toplantıda işçi kesimini Türk-İş, işveren kesimini TİSK temsil ediyor. Türk-İş heyetinde bu yıl da 4 işçi yer alıyor. 15 kişiden oluşan komisyon yıl sonuna kadar yeni asgari ücreti belirleyecek. Toplantı başlamadan önce kısa bir basın açıklaması yapan Işıkhan, İşçi ve işverene maksimum fayda sağlayacak bir rakam belirleyeceklerini iddia etti.
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2025'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısı bugün saat 16.00'da başladı. Böylece doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreç bugün resmi olarak başladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil etti.
Ayrıca komisyonda 5 işçi de yer alıyor. İşçi heyetinde bu yıl aşçı Selma Sayın, kuaför Nihan Koçak, Karayolları'nda taşeron işçi Durmuş Öztürk ve basın mensubu Sezer Özseven yer alıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan açıklamalarda bulundu.
'Sermaye kalkınmanın motor gücüdür'
Işıkhan'ın toplantıdaki konuşması şöyle:
* Asgari ücret genel seviyeyi değil, çalışanlara ödenecek minimum seviyeyi belirtir. İşçi temsilcileri, işveren temsilcilerinin görüşlerini dinliyoruz. Ekonomik göstergeleri de titizlikle değerlendiriyoruz. Enflasyon oranı, satın alma gücü, iş gücü piyasasının ihtiyaçları gibi konuları detaylı şekilde analiz ederek işçi ve işveren tarafını gözeterek adil asgari ücretin belirlenmesini ümit ediyoruz. Asgari ücrete yapılan artışlar enflasyona karşı kalkan olmakla kalmamış satın alma gücünü artırmıştır.
* Sürekli artan refahımız aziz milletimizin daha fazla istihdam olarak geri dönmektedir. Güncel istihdam verilerimiz en önemli göstergedir. OVP'ye uyumlu şekilde çalışma hayatını güçlendirmeye yönelik attığımız adımlar Ekim'de istihdam 32 milyon kişiye ulaşmıştır. İstihdam tarihin en yüksek seviyesini görmüştür.
* Gençlerin ve kadınların çalışma hayatında daha fazla rol üstlenmesi için politikaları sürdürmeye devam edeceğiz. Türkiye Cumhurbaşkanımızın liderliğinde üretim, ihracatıyla bölgede lider, dünyada söz sahibi ülke haline gelmiştir. İşverenlerimiz gücün yolunu açan ve istihdamı sağlayan aktörlerdir. Birlikte yan yana yürüyerek üretim çarklarını döndürecek ekonominin dinamiklerini güçlü tutarak bugünlere geldik.
* Bizim vizyonumuzda alın teri kutsaldır, sermaye ise kalkınmanın motor gücüdür. İşçinin emeğiyle işverenin yatırım gücünü aynı potada birleştiren bir düzen Türkiye'nin kalkınması için hareket noktası olacaktır.
'2025 yılı asgari ücretinin hayırlar getirmesini temenni ediyorum'
* Bizler alın teriyle sermayeyi karşı karşıya getiren çatışmacı anlayışı reddediyoruz. Çünkü Türkiye'nin büyük kalkınma hamlesini ancak işçi ve işverenin el ele verdiği düzenle gerçekleştirebiliriz. Türkiye Yüzyılı vizyonu sosyal adalet, dayanışma ve birlikte büyüme iradesinin ortaya koyduğu idealdir.
* İnsanı, emeği, alın teri ve dayanışmayı merkeze alan anlayışla hareket ediyoruz. Çalışma hayatında da bireyi toplumdan koparmadan, dayanışma içinde büyümeyi hedefleyen modeli hayata geçirmeyi gayret ediyoruz. Bireysel çıkarları değil, toplumsal faydayı esas alan yaklaşımları benimsemek durumundayız.
* İnsan her türlü yapının temelidir. İşletmelerin de temelinde insan vardır. İnsana ve çalışana yatırım yaptığınızda geleceği inşa edebiliriz. Bu süreç işletmenin değil, ekonomi ve toplumu güçlendirecek zincirleme etki yaratır.
* Biz öngörüyü reddediyoruz. Piyasanın toplumdan bağımsız yapıya dönüşmesi en büyük yanılgıdan biridir. Bizler çalışanları sadece üretim sürecinin parçası olarak görmüyoruz. Türkiye Yüzyılı vizyonunda her vatandaşın emeği değerlidir.
* Çalışanların emeğine saygı göstermenin ön şartı adil çalışma ve adil ücret politikasına bağlı. Bir çalışan ortaya koyduğu çabasına karşılık almalıdır. Belirlenecek olan 2025 yılı asgari ücretinin hayırlar getirmesini temenni ediyorum.
Asgari ücret gerçekleşen mi hedef enflasyona göre mi zamlanacak?
Asgari ücret zammının gerçekleşen enflasyona mı yoksa hedef enflasyona göre mi yapılacağı bir süredir kamuoyunda tartışılıyor. Türkiye’de şu an yıllık enflasyon yüzde 48,58. TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 44. TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmininin üst bandı ise yüzde 46. Asgari ücrete, gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılırsa bunun yüzde 44-46 civarında olması bekleniyor. Eğer asgari ücret 2025'in hedef enflasyonuna göre artarsa zam oranı yüzde 21-26 civarında kalacak.
Merkez Bankası'nın yüzde 44'lük hedefine göre artırılırsa asgari ücret 24 bin 483 lira olacak
Asgari ücret, geçen yıl ocak ayında yüzde 49,11 oranında zamlanarak 17 bin 2 liraya yükselmişti. Ocak ayında yüzde 25 zam yapılırsa yeni asgari ücret 21 bin 252 lira olacak. TCMB’nin bu yıl için öngördüğü yüzde 44'lük hedefi oranında asgari ücrete artış yapıldığında 24 bin 483 lirayı bulacak. TCMB'nin 2025 hedefi olan yüzde 21'lik zam yapıldığında ise 20 bin 572 liraya çıkacak.
2025 üst bandı olan yüzde 26 oranında zam gelirse 21 bin 422 lira olacak. Asgari ücrete yüzde 30 zam gelirse 22 bin 102 liraya yükselecek. Yüzde 40 zam yapılırsa yeni asgari ücret 23 bin 802 lira seviyesine gelecek. Orta Vadeli Program (OVP) enflasyon hedefi göre, yüzde 41.5'lik zam gelirse, asgari ücret 24 bin lirayı aşacak. OVP'deki 2025 enflasyon hedefi olan yüzde 17,5 oranında asgari ücrete zam yapılırsa 19 bin 977 liraya yükselecek.
TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: İnsanca yaşayabilir ücret rakamı getirsinler
Komisyonda bir açıklama da işçi tarafını temsil edecek olan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Başkanı Ergün Atalay, ''Enflasyonun artmasına asgari ücret sebep değil. İnsanca yaşayabilecek bir ücret gerekiyor. Buna da tek kişi bakmamak gerekiyor. İşçinin bir ailesi var. O ölçüde bakmak gerekiyor. Imza altına alacağız. Başkanlar kuruluna getireceğiz. Ne 2024 yılı enflasyonu ne 2025 yılı enflasyonunda açıklanan rakamları kabul etmek mümkün değil. Artık asgari ücret, geçim ücreti oldu. İnsanlar bu ücretle bir hafta geçinemiyorlar. Ülkeyi yönetenler insanların neyle geçinip geçinmeyeceğini A'dan Z'ye iyi biliyorlar. Onun için pazardaki, marketteki fiyatlar ortada. Ona göre insanca yaşayabilecek ücret rakamını getirsinler'' ifadesini kullanmıştı.
Cevdet Yılmaz: Asgari ücret adı üstüne asgaridir, yani bundan daha altı olmaz
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni asgari ücrete ilişkin yaptığı açıklamada, ücretin belirlenirken bir denge aranacağının altını çizmiş, şimdiden bir rakam ifade etmenin doğru olmayacağını söylemişti.
Yılmaz, "Asgari ücrette durum sadece kamu ile ilgili bir durum söz konusu değil. 3'lü bir mekanizma var. Ben şunun altını çizmek istiyorum; asgari ücret adı üstüne asgaridir, yani bundan daha altı olmaz. Önemli olan da bu çizgidir. 2023'ten yüzde 100'den fazla bir zam yapıldı. 2024'te de yaklaşık yüzde 50 civarında zam yapıldı. En az bunlar kadar da önemli olan bir kararla, asgari ücreti vergi haricinde tuttuk" ifadelerini kullanmıştı.
Özgür Özel: Asgari ücret talebimiz 30 bin TL
Partisinin asgari ücret zammı beklentisini açıklayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup konuşmasında yaptığı açıklamada, ''Asgari ücret talebimiz 30 bin TL. Bu rakamın altında biz yokuz” demişti.
İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu ise ara zam yapılması çağrısında bulunarak, yaptığı konuşmasında “İşverenlerin de durumu göz önünde bulundurularak temmuz ayında tekrar arttırılmak kaydıyla, 2025 yılının ilk yarısında net asgari ücret en az 28 bin lira olmalıdır” sözleriyle beklentisini açıklamıştı.
Yeniden Refah Partisi’nin beklentisi 35 bin lira
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise asgari ücret için verilecek rakamın en az 33 bin 337 lira olması gerektiğini söyleyerek, "33 bin 337 lira verirseniz ancak enflasyon karşısında asgari ücretliyi ezdirmemiş olursunuz" değerlendirmesinde bulunmuştu.
Yeniden Refah Partisi adına açıklama yapan Siyasi İşler Başkanı Suat Kılıç ise partisinin asgari ücret önerisini 35 bin lira olarak duyurmuştu. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ise asgari ücretin 25 bin lira ve üzeri olması gerektiğini söylemişti.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise, ''Asgari ücretliler insanca yaşayabilecekleri bir ücret almalıdırlar. Asgari ücret en az 35 bin lira olmalıdır ve yılda iki kez güncellenerek arttırılmalı'' görüşünü dile getirmişti.