Loading...
Akaretler’in belleği: Balkan Naci İslimyeli anısına “Açık Sergi”
“Açık Sergi”, Akaretler balkonlarında sanatseverlerle buluşuyor. İslimyeli’nin öğrencileri, hocalarının anısına ürettikleri tekstil eserlerini; bir zamanlar heyecanla yürüdükleri okul yolunda sanatseverlerin beğenisine sunuyorlar.
Bugünlerde Beşiktaş, Maçka arasında yürüyüşe çıktığınızda başınızı kaldırıp, Akaretler Sıraevleri balkonlarına bakmanızı öneririm. Neden mi?
Orada sizi 30 Ağustos’a kadar gezebileceğiniz, ilgi çekici ve sıra dışı bir kamusal “Açık Sergi” bekliyor olacak.
“Açık Sergi”, Tekstil Tasarımcıları Derneği (TTD) tarafından, yakın zamanda kaybettiğimiz; çağdaş Türk resminin en önemli temsilcilerinden, sanatçı ve akademisyen Prof. Balkan Naci İslimyeli anısına, Bilgili Sanat desteği ile Akaretler Sıraevleri balkonlarında sanatseverlerle buluşuyor.
Peki bu sergi için neden Akaretler’deki balkonlar seçildi?
1996 yılında Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve mezunları tarafından kurulan Tekstil Tasarımcıları Derneği’nin çoğu üyesi, Balkan Naci İslimyeli’nin öğrencisi olmuştur. Bu sergide sanatçılar, hocalarının anısına özel ürettikleri tekstil eserlerini; bir zamanlar Akaretler’de heyecanla yürüdükleri okul yolları güzergâhında , “Açık Sergi” ile sanatseverlerin beğenisine sunmaktadır.
Bildiğiniz gibi Maçka yokuşundan aşağı Beşiktaş’a doğru inerken Akaretler ’de Sıraevleri yol boyunca bizlere eşlik eder. Binaların bitiminde, 1986’ya kadar Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu’na ev sahipliği yapan, şimdi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Konservatuvar Binası olarak kullanılan tarihi yapı yer alır. Sanatta yeterlilik diplomasını 1983’te alan Balkan Naci İslimyeli, 1986 yıllana kadar burada ders vermiş, birçok sanatçı adayına ilham olmuştur. Tam da bu sebeple, sanatçılar Akaretler’i sergi mekânı olarak seçmiştir.
Çoğunluğu, Balkan Naci İslimyeli’nin öğrencilerinden oluşan 15 sanatçının yer aldığı “Açık Sergi”nin koordinatörlüğünü TTD Yönetim Kurulu Başkanı Dilek Yıldırım Bozal, küratörlüğünü Begüm Güney üstelenmiştir. Sergide, farklı disiplinlerden iş üreten sanatçının, kendi ifade biçimleri ile balkonlara özel ölçülerde tasarladıkları tekstil üretimlerine yer verilmiştir. Eserler, dokuma, örme, transparan kumaş̧ yüzeyler üzerine pentür, boyama, dikiş̧, nakış, aplike veya baskı teknikleri ile hazırlanmıştır. Ayrıca Balkan Naci İslimyeli ile ünlü grafik sanatçımız Gürbüz Doğan Ekşioğlu’na ait eserler de, tekstil üzerine dijital baskı alınarak sergiye dâhil edilmiştir.
Balkan Naci İslimyeli’yi anmak için tasarlanan bu sergi; aynı zamanda geçmişe ait Tatbiki hafızasını yeniden canlandıran, hem geçmişe hem geleceğe düşülen bir hatıra notu niteliğindedir.
Serginin bir diğer özelliği de İspanya’da geleneksel olarak devam eden “Art Le Venti” balkon tekstil sergilerinden esinlenip, İspanya ile eş zamanlı olarak Türkiye’de düzenlenmiş olmasıdır.
Umarız bizlere kamusal alanda yeni ifade ve sergileme fikirleri sunan bu ve benzeri sergiler; sanat kurumları ve yerel yönetimlerce de daha fazla desteklenip; uzun vadede sanatseverlerle buluşan sergilemelerin önünü açar? Ne dersiniz?