Loading...
- Neymiş efendim, ‘kazanabilecek kişi aday olmalı’ymış;
- Neymiş efendim, ‘İmamoğlu Karadeniz’de de Diyarbakır’da da heyecan yaratıyor’muş;
- Neymiş efendim, ‘Kılıçdaroğlu iyi adammış da seçim kazanamaz’mış;
- Neymiş efendim, ‘Mansur Yavaş Kürtlerden oy alamaz’mış… Falan filan…
Söz konusu adayın vizyonunu anlatmak için 3 ayı olacak. Yani adayın bir manifestosu, programı ya da politikaları olmayacak. Zira aday, belki aday olacağını henüz bilmediği için, böyle bir hazırlık da yapamayacak.Önümüzde büyük ihtimalle 1 yıl, düşük ihtimalle 5 ay var. Hatta Altılı Masa’nın adayın kim olduğunu seçim kampanyası başlayınca duyuracağını göz önüne getirirsek, o adayın Türkiye’ye dair vizyonunu anlatacak yaklaşık 3 ayı olacak. Ve altı partinin ortak adayı olacak bir aday da -doğal olarak- kendi şahsi ajandasıyla değil, o masanın oluşturacağı siyasi platform ile seçime girecek. Yani adayın bir manifestosu, programı ya da politikaları olmayacak. Zira aday, aday olacağını henüz bilmediği için, böyle bir hazırlık da yapamayacak. ADAYLARIN DEĞİL POLİTİKALARIN POPÜLARİTESİNİ ÖLÇÜN Dolayısıyla adayın kişiliği kadar, kampanyasında kullanacağı politikalar da propagandasına öne çıkaracağı konular da önemli. Üstelik adayın ismini topluma öğretmek kolay ama vaat edilen politikaları anlatmak çok daha uzun zaman alacak. 2018 seçimlerini düşünün…
- Seçime haftalar kala adaylığı ilan edilen Muharrem İnce’nin savunduğu politikaları hatırlayan var mı?
- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o seçimi çay-kek-bahçe vaatleriyle kazandığını unutabilen var mı?
- Sokaklarda suç kol geziyor; suçla mücadelede aday -kim olursa olsun- ne söyleyecek?
- Ülkenin her gelir grubunun uyuşturucu sorunu var. Üstelik kullanım yaşı çocuklara kadar inmiş. Nasıl temizlenecek?
- Ekonomide istihdam nasıl, kim tarafından üretilecek?
- Üniversite mezunu sayısıyla beraber yüksek maaş beklentisi de arttı. Gençlere yüksek katma değerli iş nasıl sağlanacak?
- Erdoğan’ın ekonomik modeli Türkiye’yi ucuz iş gücüne hapsetmek; karşısına gelen alternatifin temelinde ne yatacak?
Böyle derin bir krize rağmen muhalefet toplumun güvenini kazanamıyor. Sebebi belirsizlik. Anlaması kolay. Araştırma şirketleri gelecek ay ‘’CHP’nin ekonomi programından haberdar mısınız?’’ diye sorsun, görün sonuçları…Muhalefetin yapılmamış kampanyaların sonucunu tahmin etmeye çalışan, araştırmanın niteliğinden çok Youtube’daki tık sayısı önemsenerek yapılmış anketlerin sonuçlarıyla değil; bu trajik veriyle kafayı bozması gerekiyor. Türkiye, tarihinin en derin krizlerinden birini açıkça hükümetin aldığı kararlar yüzünden yaşıyor. Buna rağmen toplumun güvenini muhalefet kazanamıyor. Sebebi belirsizlik… Bunu anlamak da çok kolay. Araştırma şirketleri gelecek ay ‘’CHP’nin ekonomi programından haberdar mısınız?’’ diye sorsun, görün sonuçları… Haberi olmadığı şeye güven duyan insan partizandır. 2018’den alacağımız bir diğer ders ise partizan seçmenlerle seçim kazanılamayacağıdır. Günün sonunda mitinginize katılan insan sayısı aldığınız oyla kafa kafaya kalır… SADECE ADAYLAR DEĞİL, POPÜLER POLİTİKALAR DA SEÇİM KAZANDIRIR Kampanyayı popüler politikalar üzerine kurmak önemli çünkü 90 günde ülkeyi nasıl yöneteceğini topluma anlatması gereken bir adayın öncelikleriyle ikna etmesi gereken seçmenin önceliklerinin birbiriyle örtüşmeli. Yani kampanya ‘Yüzüklerin Efendisi’ şakalarıyla, ‘apoletlerini sökerim’ hıncıyla değil; bugün kendini ‘kararsız’ olarak tanımlayan 3’te 1’lik seçmenin gündemiyle ilerlemeli. Örneğin geçtiğimiz günlerde Avustralya’da seçimleri kazanan İşçi Partisi, kampanyasını tamamen yaşlı ve çocukların bakımı ya da kamusal sağlık hizmetleri üzerine kurmuştu. Bunlar, partinin Meclis’te çoğunluğa ulaşması için ikna etmesi gereken şehirli ve iyi eğitimli seçmenin gündemiydi. Aynı zamanda da İşçi Partisi’nin popüler politikalarıydı. Benzer bir örnek Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın liderliğinde Muhafazakârlar’ın kazandığı 2019 seçimleri için de geçerli. Johnson, partisinin en çok güvenildiği ‘güvenlik’ konusuna doğrudan odaklanarak ve kronikleşen Brexit meselesini ‘halletmeyi’ vaat ederek seçimi kazandı. Onun ikna etmesi gereken eğitimli ve şehirli seçmenler değil; güvenlik meselesinde sert tutumu olan ve Brexit’e oy vermiş işçi sınıfıydı. KAMPANYANIN TEMELLERİNİ ATMAK İÇİN BEKLEMEYE GEREK YOK Dolayısıyla muhalefetin adayı beklememesi lazım. Aday zaten Altılı Masa’nın yetkili temsilcisi olacak. Kendi siyasi ajandasıyla sahaya inmeyecek. Bu yüzden de o masanın ayda bir A4 kâğıt üretmek yerine, spesifik alanlarda toplumun gündemine girecek somut politika adımlarını anlatması gerekiyor. Anlatacaklar ki kısa bir zaman sonra başlayacak seçim kampanyasında ‘aday’ ne konuşarak kazanabileceğini bilsin. Gürültüde kaybolmamak lazım…