Loading...
- AK Parti şehrin kuzey ilçelerinde (Saimbeyli, Feke, Tufanbeyli, Karaisalı) gibi ilçelerde yüksek oy oranına sahipken sahile yakın kesimlerde (Çukurova, Karataş, Seyhan, Yumurtalık) daha az oy almakta.
- CHP ise AK Parti’nin tam aksi bir coğrafi dağılıma sahip Adana’da ve sahilden iç kesimlere gittikçe oy oranında azalma var.
- HDP’nin oy ağırlığı ise çoğunlukla Kürt ve Alevi yurttaşların yoğunluğuna endeksli bir dağılım göstermekte. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden yoğun göç alan Seyhan, Ceyhan ve Yüreğir ilçeleri HDP’nin en çok oy aldığı ilçeler.
- MHP ve İYİ Parti’nin Adana’daki oy dağılımı ise birbirini tamamlar nitelikte. Adana’nın iç kesimlerinde ve kıyıya yakın ilçelerin Ak Parti ağırlıklı mahallelerinde MHP yüksek oy oranına sahip ancak seküler milliyetçi kesimin daha yoğun yaşadığı Yumurtalık, Çukurova gibi ilçelerde 2018 seçimlerinde İyi Parti ön plana çıkmakta ve MHP’den daha fazla oy alıyor.
- AK Parti, Adana’da 2011-2018 arasında yapılan tüm genel seçimlerde birinci parti olmuştu ve önde olunan mahalle sayılarında da birinci tüm genel seçimlerde. Bugünkü aritmetik incelendiğinde ise 184 mahallede liderliğini kaybedeceği tahmin ediliyor fakat AK Parti hala daha önde olunan mahalle sayısında Adana’da birinci parti konumunda. Bu durumun ortaya çıkmasında AK Parti’nin oy ağırlığının köyler ve nüfus açısından küçük mahallelerde yoğunlaşıyor olması belirleyici bir faktör.
- CHP’nin önde olduğu mahalle sayısı incelenen dönem içerisinde çok ciddi bir değişime uğramıyor ancak bugün itibariyle 214 mahallede birinci olması tahmin ediliyor. Önceki seçimlerde CHP’nin değişimi analiz edildiğinde 2015 Haziran seçimlerinde yukarı yönlü bir değişim var. 2015 Haziran seçimlerinde AK Parti Adana’da %8, CHP ise %2 civarında oy kaybediyor ve CHP ile AK Parti’nin birbirine yakın oy aldıkları birçok mahallede CHP öne geçmiş oldu. Yüreğir-Sinanpaşa, Seyhan-Pınar mahalleleri örnek olarak gösterilebilecek büyük mahallelerden. 2015 Kasım seçimlerinde ise AK Parti’nin kaybettiği oyları geri kazanması ve CHP’nin sadece %1 oy artırabilmesi sonucu 31 mahallede AK Parti, CHP’nin önüne geçiyor. Bu tip mahallelere de Seyhan-Hanedan örnek verilebiliriz.2018 genel seçimlerinde de CHP’nin önde olduğu mahallelerin sayısında pek değişiklik olmuyor ancak 2015 Kasım seçimlerinde CHP’nin birinci sırada yer aldığı bazı mahallelerde hem İyi Parti’ye hem de HDP’ye oy kaybetmesi sonucu AK Parti’nin gerisinde kalıyor. Yüreğir-Anadolu, Seyhan-Şakirpaşa bu mahallelerden. 2022 itibariyle Haziran itibariyle yapılan analizler sonucunda ise CHP’nin Adana’nın 214 mahallesinde birinci parti olması tahmin edilmekte. AK Parti’nin yüksek oy kayıpları CHP’nin oy artırıyor olması partinin daha önce öne geçemediği bazı mahallelerde birinciliğe yükselmesinin önünü açıyor.
- MHP’nin birinci parti olduğu mahalleler Sarıçam, Tufanbeyli, Yumurtalık ilçelerinde yoğunlaşıyor. Partinin önde olduğu mahalleler genellikle 0-1000 seçmen sayısına sahip köy veya kasabalardan oluşmakta. 2011’den 2015 Haziran seçimlerine geçildiğinde AK Parti’den MHP’ye oy geçişiyle beraber MHP’nin önde olduğu mahalle sayısı 50 kadar artıyor Adana’da ancak daha sonrasında yapılan seçimlerde bu sayı gitgide azalmakta. 2015 Kasım seçimlerinde MHP’nin AK Parti’ye oy kaybetmesi ve 2018 seçimlerinde de İyi Parti’ye ciddi miktarda oy kaybetmesiyle beraber MHP birçok kalesinde ikinci ve üçüncü parti konumuna geriliyor ancak 2022 itibariyle MHP’nin Adana’da 47 mahallede birinci olması tahmin edilmekte.
- HDP’de Adana’nın Yüreğir, Seyhan ve Ceyhan ilçelerinin bazı mahallelerinde birinci parti konumunda. Kürt yurttaşların yoğun olarak yaşadığı Ceyhan (Belediye Evleri, Yarsuat), Seyhan( Gülbahçesi, Ova), Yüreğir (Eski Misis, 19 Mayıs) partinin şehirdeki en güçlü olduğu mahallelerden. HDP, Türkiye genelinde en yüksek oy oranına sahip olduğu 2015 Haziran seçimlerinde Adana’nın 54 mahallesinde birinci partiyken 2022 itibariyle 30 mahalle birinci olması tahmin edilmekte.
- AK Parti’nin Adana’da ‘’kalesi’’ diyebileceğimiz mahallelerde 2011 yılında %82,5 oranında oyu bulunuyor ve daha sonrasında yapılan hiçbir seçimde bu oy oranının üzerine çıkma başarısı gösteremiyor AK Parti.
- 2015 Haziran seçimlerinde hem MHP hem de HDP’ye oy kaybediyor ancak ardından yapılan 2015 Kasım seçimlerinde neredeyse aynı oy oranını tekrar konsolide ediyor. 2018 genel seçimlerinde ise AK Parti oyları en düşük seviyesinde. MHP’nin İyi Parti ile ayrılık yaşamasına rağmen bu bölgelerde oyunu koruması ve CHP’nin de Adana genelinde %4 oy kaybetmiş bu mahallelerde oy artırması AK Parti oylarının büyük ölçüde MHP ve kısmen CHP’ye doğru yöneldiğini göstermekte.
CHP’nin Adana’da yüksek oy oranına ulaştığı mahalleler ikiye ayrılıyor. Alevi mahalleleri ve seküler milliyetçi kesimin yoğunlaştığı mahalleler… 2018 seçimlerinde CHP tabanından önemli bir seçmen grubu HDP’ye yönelmiş…
- CHP’nin yüksek oy oranına ulaştığı mahalleler Adana’da ikiye ayrılıyor. Alevi yurttaşların yoğun yaşadığı mahalleler ve daha çok milliyetçi hassasiyetleri olan seküler kesimin yoğunlaştığı mahalleler CHP’nin ön plana çıktığı yerler oluyor.
- Her iki tip mahallede de HDP’nin 2018 seçimlerinde 2015 Haziran’dan daha fazla oy aldığını söylemek mümkün. CHP tabanından 2018 seçimlerinde önemli bir seçmen grubu HDP’ye doğru yönelmiş Adana’ Seyhan( Akkapı, Hadırlı, Kurtuluş), Yüreğir (Güneşli, Havutlu, Seyhan), Ceyhan (Kızıldere) örnek verilebilir.
- 2018 seçimlerinde CHP’den İyi Parti’ye doğru da bir geçiş görünüyor. Seküler seçmenin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde CHP-İyi Parti geçirgenliği daha da artmakta. Bu tip mahallelere de Çukurova (Mahfesığmaz, Beyazevler), Seyhan (Bey, Şakirpaşa) örnek gösterilebilir.
- Bu mahallelerde AK Parti’nin oy oranının ise diğer partilere göre çok daha stabil olduğu görünüyor.
- MHP’nin en fazla oy aldığı 100 mahallede birinci parti 2011 seçimlerinde AK Parti birinci parti konumunda. 2015 Haziran seçimlerinde ise AK Parti’nin MHP’ye oy kaybetmesiyle MHP bu 100 mahallede birinci duruma yükseliyor.
- 2018 seçimlerinde İyi Parti’nin de seçime girmesiyle beraber MHP %15 civarında oy kaybederek %21 seviyesine geriliyor.
- Sonuçlarını gördüğümüz 100 mahallede oy geçişleri (MHP-İyi Parti hariç) diğer bölgelere göre çok daha sınırlı oluyor.
HDP Adana’da en çok oy aldığı 100 mahallede devamlı oy kaybediyor. HDP’den ayrılan oyların iki ayrı adresi var: 1. CHP 2. AK Parti. Sandık analizleri yapıldığında görünüyor ki HDP, AK Parti MHP ve Hüda-Par’a oy kaybediyor.Adana’da Kürt yurttaşların yoğunlaştığı mahallelerde HDP’nin oy oranları Adana ortalamasının çok üzerinde seyrediyor. HDP (o zamanki BDP) 2011 genel seçimlerine bağımsız aday Murat Bozlak ile katılmış ve %7,7 oranında oy almıştı.
- HDP’nin en çok oy aldığı 100 mahallede en yüksek oy oranına 2015 Haziran seçimlerinde ulaştığı görülmekte ve 2015’ten sonra HDP bu mahallelerde devamlı oy kaybediyor.
- HDP’den ayrılan oyların ise iki ayrı adresi var. 1. CHP 2.AK Parti
- HDP’den AK Parti’ye doğru 2015 Haziran seçimlerinden bu yana oy geçişi yaşanmakta ve bu 2015 Kasım seçimleri grafiğine yasıyor. Ancak 2018 seçimlerinde HDP’nin AK Parti’ye oy kaybettiğine dair bir gösterge yok fakat sandık analizleri yapıldığında görünüyor ki AK Parti MHP ve Hüda-Par’a oy kaybediyor. Grafiğe bakıldığında ise AK Parti’de bir oy kaybı söz konusu değil. Ak Parti, MHP ve Hüda-Par’a kaybettiği oyları HDP seçmeninden tolere ediyor 2018 seçimlerinde.
- HDP’den CHP’ye doğru da bir oy geçişi var 2015 Haziran seçimlerinden itibaren ancak 2018’de CHP’den İyi Parti’ye bir oy geçişi olduğu için grafiğe HDP’den CHP’ye geçen oylar net olarak yansımamakta.
- Grafikteki veriler ile 2018 genel seçimlerinde alınan sonuçlar karşılaştırıldığında oy kaybı yaşayan partilerden AK Parti’de 9,3 puan, HDP’de 3,9 puan, MHP’de 3,6 puan oy kaybı görünüyor.
- Haziran 2022 verilerine göre CHP 3,7 puan, İyi Parti 6,3 puan oy artırıyor.
- Yeni kurulan partilerden ise Deva Partisi, Gelecek Partisi, Zafer Partisi ve Yeniden Refah Partisi kayda değer bir oy oranına ulaşıyor.
- Tüm partiler ayrı listelerle seçime katılıyor.
- Cumhur İttifakı ortak liste (Ak Parti+MHP+BBP), Millet İttifakı (CHP+İyi Parti+DP), 3.İttifak (SP+DEVA+GP), HDP
- Cumhur İttifakı (Ak Parti+MHP+BBP), 6’lı İttifak (CHP+İyi Parti+DP+SP+DEVA+GP), HDP
- Bu senaryoda iktidar-muhalefet dengesinde milletvekili sayısı açısından bir değişiklik ortaya çıkmıyor.
- SP, DEVA ve GP’nin ortak listede birleşmesi Adana’da milletvekili çıkarmaları için yeterli olmamakta.
- Senaryo-3’te iktidar-muhalefet dengesi muhalefet lehine bir milletvekili avantaj sağlıyor.
- İktidar bloğu 5, muhalefet ise 10 milletvekili elde edebilmekte.
- SP, GP ve DEVA oyları Millet ittifakına bir milletvekili kazandırıyor.
- Senaryo-3’te iktidar-muhalefet dengesi muhalefet lehine bir milletvekili avantaj sağlıyor.
- İktidar bloğu 5, muhalefet ise 10 milletvekili elde edebilmekte.
- SP, GP ve DEVA oyları Millet ittifakına bir milletvekili kazandırıyor.
- Adana’nın iç kesimlerinde AK Parti ve MHP’den İyi Parti’ye ciddi oy geçişleri var.
- CHP, 2015 Haziran ve 2018 genel seçimlerinde HDP’ye kaybettiği oyların birçoğunu geri kazanmaya başlıyor. Bu durumda Nisan 2023’ten sonra yapılacak seçimde seçim barajının %7 olarak uygulanacak olması önemli bir faktör.
- CHP, kıyı kesimlerde İyi Parti’ye kaptırdığı seçmeni geri kazanabilmiş görünmüyor ancak AK Parti’den CHP’ye direkt bir oy geçişi gözlemleniyor. (Özellikle Feke, Karaisalı, İmamoğlu) gibi AK Parti’nin yüksek oy aldığı ilçelerde.
- HDP, oy oranını artıramıyor ve barajın aşağı çekilmesi şehrin çoğu ilçesinde HDP’yi olumsuz etkiliyor.
- Adana’da muhalefet bloğu neredeyse %67 civarında toplam oya sahip görünüyor bugün itibariyle. Senaryo-3’te 6 partinin ortak listeyle seçime girmesi durumunda toplam milletvekili sayısının %66,7’sini (10) elde edebiliyorlar. İktidar kanadı ise 2018’den bu yana ciddi %12 civarında oy kaybı yaşamış görünmekte ve yeni kurulan (Deva, GP, Y.Refah, Zafer) partiler Cumhur ittifakının oy kayıplarında önemli rol oynuyor.