ABD'li Senatör Rand Paul'ün sunduğu ve Türkiye'ye F-16 satışının bloke edilmesini öngören tasarı, Senato Genel Kurulu'ndaki oylamada reddedildi.

ABD'nin Kentucky eyaletinin Senatörü Paul'un 5 Şubat'ta sunduğu tasarı genel kurulda oylandı.

Türkiye'ye F-16 satışının bloke edilmesini öngören tasarı, 13 'evet' oyuna karşı 79 'hayır' oyuyla reddedildi.

Böylece Paul'ün tek başına sunduğu ve ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışını engellemeye yönelik girişim, büyük bir oy farklıyla Senato'da reddedildi.

Ne olmuştu?

Türkiye’nin 1,4 milyar bütçe ayırarak ABD’den F-35 satın alma planı, Rusya yapımı S-400 füzelerini satın alması sonrası iptal olmuştu.

Bunun üzerine Türkiye, Ekim 2021’de 20 milyar dolarlık (605 milyar 270 milyon TL) Lockheed Martin F-16 savaş uçağı ve mevcut savaş uçakları için yaklaşık 80 modernizasyon kiti satın almak istemişti.

ABD’nin başka ülkelere silah satabilmesi için Kongre’de bulunan Senato ve Temsilciler Meclisi’nin onayı gerekiyor.

ABD yönetimi bu süreçte Kongre’yle diyalog içinde olurken İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması önemli bir nokta olarak görülüyordu.

Nitekim ABD Dışişleri Bakanlığı, 26 Ocak'ta Türkiye'ye 40 F-16 savaş uçağının satışı ve mevcut F-16'ların modernizasyonu konusunda Kongre'ye resmi bildirimde bulunmuştu.

Dışişleri Bakanlığı'nın Kongre'ye gönderdiği resmi bildirimin ardından başlayan 15 günlük inceleme ve itiraz sürecinde sadece Kentucky Senatörü Rand Paul'ün Senato'ya sunduğu itiraz gündeme gelmiş, söz konusu tasarı Senato Dış İlişkiler Komitesine havale edilmiş, burada 15 günlük süre içinde tasarıya ilişkin herhangi bir işlem yapılmamıştı.

ABD yönetimi son olarak Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili kabul ve teklif mektuplarını Ankara'ya iletmişti.
Editör: Altan Sancar