Manşet

5 Haziran Dünya Çevre Günü: Türkiye'nin çevre karnesi

Abone Ol
5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Türkiye'nin 2016 yılı çevre karnesini derledik. 180 ÜLKE ARASINDA 99.SIRADA -Türkiye, 2016 yılında Yale Üniversitesi Dünya Çevre Performansı Endeksi'nde 2 yılda 33 basamak geri giderek 180 ülke arasında 99. sırada yer aldı. Listenin başında, Finlandiya, İzlanda ve İsveç yer alıyor. Türkiye'nin son yıllarda hızla kötüleşen çevre performansıyla yaban hayatı ve doğal alanların yok edilmesine özel bir yazıyla dikkati çeken Yale EPI, 'Rakamların Ardındaki Türkiye' (Turkey: Looking Beyond the Numbers) başlıklı yazısında, çok az olan korunan alanların da imara açılması, çevre kanunlarının içinin boşaltılması, akarsuların HES'lerle yok edilmesi, Gezi Parkı protestoları, doğa koruma verilerinin güvenilir olmaması ve rant- yolsuzluk- çevre tahribatı ilişkisine vurgu yaptı. 60 ÜLKE ARASINDA 59. SIRADA -Davos Zirvesi'nde yayınlanan raporda Türkiye, 10 üzerinden 0.1 puan alarak çevre duyarlılığında 60 ülke arasından 59. oldu. HAVA KİRLİLİĞİ EN YÜKSEK ŞEHİRLER TÜRKİYE'DE -Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmasına göre, Avrupa'da hava kirliliği en yüksek olan 10 şehirden 8'i Türkiye'de.Batman, Hakkari, Gaziantep, Siirt, Afyon, Karaman, Iğdır ve Isparta Avrupa’nın ve Türkiye’nin havası en kirli şehirleri. Şehirlerde hava kirliliğinin en büyük sebeplerinden bir tanesi termik santraller. AKP hükümeti 20 olan kömürlü termik santral sayısını 80'e çıkarmayı planlıyor.

TÜRKİYE'DE HAVASI TEMİZ SADECE 2 İL VE İLÇE VAR

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YEŞİL ALAN -Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bir şehirde kişi başına düşen yeşil alan en az 9 metrekare olmalı. 10 ila 15 metrekarenin ise ideal olduğu belirtiliyor. Türkiye'de ise durum oldukça farklı. Türkiye'de kişi başına düşen yeşil alanın ortalaması 1-9 metrekare arasında değişiyor. Bu oran özellikle İstanbul gibi metropollerde 1 metrekareye kadar inebiliyor. SERA GAZI EMİSYONU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılına ilişkin Seragazı Emisyon Envanterini açıkladı. Buna göre, Türkiye'de toplam sera gazı emisyonu 2015 yılında 475,1 milyon ton karbondioksit eşdeğerine yükseldi. Bu verilere göre, Türkiye’de sera gazı emisyonu 15 yılda yüzde 122 arttı.

DİĞER GELİŞMELER

Uluslararası alandaki sıralamaların ötesinde, Türkiye'de AKP hükümeti eliyle çevre katliamına devam ediliyor.

Son 1 yılda;

 -AKP hükümeti nükleer santraldeki ısrarını sürdürmeye devam ediyor.

 -İstanbul Boğaz'ını birbirine bağlayan 3. köprü çevresindeki doğayı tahribata uğratarak açıldı.

 -Zeytinliklerin ranta açılmasını öngören tasarı Meclis'e geldi.

117 MİLYON ZEYTİN AĞACI TEHDİT ALTINDA

 -Yeşil Yol projesi mahkeme kararına rağmen jandarma eşliğinde yeniden başladı.

 -Cerrattepe'de açılması planlanan maden için İdare Mahkemesi ÇED olumlu kararının iptali için açılan davayı reddetti. Maden çalışmasının başlaması önünde bir engel kalmadı.